VE: Rakvere Lihakombinaat

AS Rakvere Lihakombinaat (RLK) on Eesti turul tuntud ja tunnustatud lihatoodete valmistaja. Tuntus on eelkõige saavutatud tänu kvaliteetsele toodangule, mille tagab kaasaegne seadmepark, kõrge hügieenitase, personali kõrge kvalifikatsioon ning tarbija kasvavate nõudmistega pidev arvestamine. Paljud meie tooted kuuluvad Eestis enimmüüdud lihatoodete hulka ja on pälvinud mitmeid erinevaid auhindu.

Firma ajalugu ulatub 1890.aastasse, mil Rakveres alustas tööd esimene linna tapamaja. 1944.aastal asutasid eraettevõtjad Baumann ja Shenkel linna tapamaja ning vorstitööstuse baasil Rakvere Lihakombinaadi. 1960-ndatel ettevõte rekonstrueeriti ning 1987.aastal sõlmiti ehitusleping Soome firmaga “Suomen Rakennusvienti” ning aastaks 1990 valmis Rakveres, Näpil, uus, Euroopa tasemele vastava tehnoloogiaga, moodsaim ja suurim lihakombinaat Baltikumis. Seda positsiooni hoiab RLK tänini. Ettevõttes on edukalt ühendatud uus tehnoloogia nii seakasvatuses kui lihatoodete valmistamises.

AS-i Rakvere Lihakombinaat toodanguks on liha ja lihast valmistoodete – keeduvorstide, viinerite, sardellide-grillvorstide, suitsutussaaduste, poolsuitsuvorstide, pihvide jm. tootmine ja müük. Tooraineks kasutatakse sea-, veise- ja linnuliha. Tootmisüksused paiknevad Eestis ja Lätis.

Rakvere Lihakombinaat Grupi käive moodustas 2000.aastal 892 miljonit krooni, kasvades eelmise aastaga võrreldes 21%. Käive kasvas nii Eestis kui teistel turgudel, jõudsalt kasvas nii valmistoodete kui töötlemata liha müük. Käibe kasvuga sama sammu käis ka turuosa, mis aasta lõpuks jõudis 36%-ni (Profindex, valmistooted, rahalises väljenduses).

Eesti turul oli 2000.aasta suheliselt suurte muutuste aasta. Liha ja valmistoodete hinna tõustes muutus tarbija jaoks järjest olulisemaks toodete kvaliteet ja usaldusväärsus. Rakvere nimi sümboliseerib paljude inimeste jaoks just usaldusväärsust ja kindlat kvaliteeti.

Kindla kvaliteedi kõrval on meie jaoks järjest olulisemaks saanud innovatiivsus. Oleme viimastel aastatel turule toonud mitmeid uusi ja edukaid tooteid pöörates suhteliselt suurt tähelepanu mugavatele ja tarbijasõbralikele pakenditele. 2000.a. suurimaks tootearendusprojektiks oli kahtlemata uute kindla kaaluga viilutoodete turuletoomine eelmise aasta märtsikuus.

Liha osas käivitusid mitmed kauplustes liha töötlemise koostööprojektid. Mitmed kauplused on jõudnud niikaugele, et kohapealne liha töötlemine tahetakse anda selle valdkonna professionaalide ehk lihatööstuste hallata. Tarbija jaoks tähendab see stabiilset kvaliteeti, kuna sellisel juhul on kõik lihatöötlemise etapid – alates tapamajast kuni kaupluses toimuva töötlemiseni – ühe firma kontrollida.

Tooraine varumise osas on Rakvere jaoks jätkuvalt oluline kodumaise tooraine kasutamine. Usume eestimaise sea kvaliteeti ning oleme selleks valmis ka investeerima. Oleme valmis oma kogemusi seakasvatuse osas teiste Eesti seakasvatajatega jagama. Juba 1999.a. käivitasime mitu koostööprojekti kohalike farmeritega, kus meie rolliks jäi farmerite varustamine põrsastega, millest siis meie koostööpartnerid tubli priske notsu valmis kasvatasid. Selline ühistegevus on meie jaoks järjest olulisem, kuivõrd see annab Eesti maainimestele kindlat tööd ja teenimisvõimalust, parandab maakasutust, vähendab keskkonnaprobleeme ning tagab meile rohkem kvaliteetset kodumaist sealiha.

Suur areng toimus Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtetes Lätis ja Leedus. 01.09.2000 ühinesid Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtted Rigas Miesnieks Trading ja Rigas Miesnieks. Leedu tütarettevõte Rakvere Mesos Produktai Vilnius tugevdas eelmisel aastal oma positsioone Leedu lihaturul. Rakvere Mesos Produktai Vilnius on üks Leedu turu stabiilsemaid sealihaga varustajaid, kelle peale võivad loota nii suured kauplusteketid kui teised lihatööstused.

Rakvere turuosa ja toodang tootegruppide lõikes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakvere Lihakombinaadi kodulehekülje alusel

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.