Kanepi: veerandfinaal ei pea just lagi olema

Kanepi: veerandfinaal ei pea just lagi olema  

04.06.2008 00:00

Maarja Värv, reporter

Kaia Kanepi edukas esinemine Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel on köitnud ka autogrammiküttide tähelepanu. 

Kaia Kanepi edukas esinemine Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel on köitnud ka autogrammiküttide tähelepanu. Foto: AFP / Scanpix
 

Eesti esireket Kaia Kanepi alistas Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste neljandas ringis kahele päevale veninud kohtumises Tðehhi tõusva tähe Petra Kvitova ning jõudis esimese eestlannana suure slämmi turniiril veerandfinaali.

«Balti riikidest pole ükski naistennisist varem kaheksa parema hulka jõudnud, seega olen väga uhke,» rõhutas Kanepi oma võidu tähtsust ka välismeediaga suheldes.

Siiski tunnistas Kanepi, et ei saa esialgu isegi oma saavutusest veel aru. «Mulle pole kohale jõudnud, et olen veerandfinaalis, ilmselt saan sellest aru alles mõne nädala pärast,» muigas ta. «Tundub, nagu oleksime Kvitovaga kuskil kõrvalväljakul mänginud. Rahvast ka väga polnud, vaatasin, et kus kõik on.»

Kogus energiat

Tõsi, alguses oli Kanepi ja Kvitova matð kavas suuruselt teisel, Suzanne Lengleni nimelisel väljakul, ent kuna seal esmaspäeval mängud venisid, tõsteti nende kohtumine märksa väiksemale väljakule. «Võib-olla olnuks seal veidi teine keskkond, aga lõppkokkuvõttes väga vahet pole,» kinnitas Kanepi.

Esmaspäeva õhtul võitis Kanepi esimese seti 6:3 ning kaotas sama tulemusega teise, siis otsustas pukikohtunik mängu pimeduse tõttu katkestada. Eile peetud kolmanda seti võitis nädala pärast 23. sünnipäeva tähistav Kanepi kindlalt 6:1 ning võis publiku aplausi saatel võidurõõmsalt naeratada.

«Tundub, nagu käinuks mäng üles-alla,» mõtiskles Kanepi, kel kulus võidu vormistamiseks tund ja 26 minutit. «Aga ma ei ütleks, et mängisin teises setis halvasti ja sellepärast kaotasin. Kvitova servis hästi ja punktid olid üsna lühikesed, mistõttu oli vaja keskenduda oma esimestele löökidele.»

Otsust mäng kahe päeva peale venitada pidas Kanepi heaks. «Vaikselt hakkas tõesti hämarduma, kuigi mängus sees olles selle peale ise väga ei mõtle,» sõnas ta. «Katkestamine andis mulle võimaluse öö jooksul energiat koguda. Magasin väga hästi, suutsin end pärast mängu täielikult välja lülitada.»

Eile väljakule tulles õhkus Kanepist enesekindlust, Kvitovast aga üha kasvavat närvilisust. «Ma pole kunagi varem nii tähtsal turniiril nii kaugele jõudnud,» põhjendas 18-aastane tðehhitar. «Pabistasin metsikult, iga minu pallipuudutus oli närviline. Aga vähemalt sain hea kogemuse.»

«Mina ei ole ka kunagi varem sellises olukorras olnud, selles mõttes oleme ühel pulgal,» lausus Kanepi seepeale. «Kuna olen mõned aastad vanem, siis võib-olla tõesti suutsin mängu natuke rahulikumalt võtta.»

Seni oli Kanepi Kvitovaga kohtunud vaid korra, kui pidas aprilli alguses USAs Miamis tðehhitariga maha tõsise lahingu. «Kahjuks väga palju see mind ei aidanud, et teadsin, kuidas ta mängib,» tõdes Kanepi.

«Samas kahte mängu võrreldes tunnen, et suutsin nüüd tema tempoga paremini kaasas käia, liikusin paremini. Füüsiliselt olen kindlasti paremas vormis.»

Kanepi sõnul võib neljanda ringi mängu panna ühte patta kolmanda ringi kohtumisega, sest mõlemad olid selle turniiri keerulisimad matðid. «Nii mäng Kvitovaga kui ka Anabel Medina Garriguesiga olid rasked, aga erinevalt rasked – Medinaga matð oli füüsiliselt kurnav, nüüd aga pidin fookust õiges kohas hoidma ja lööke täpselt valima.»


Veerandfinaal pole lagi

Kui tennisemaailmale tuli eestlanna edutee tänavustel Prantsusmaa lahtistel üllatusena, siis Kanepi ise niimoodi ei arvanud. «Mina ja mu treenerid oleme alati uskunud, et olen võimeline nii kõrgel tasemel mängima ja ka tippmängijaid alistama,» selgitas ta. «Olen väga kõvasti tööd teinud ja teadsin, et ükskord peab ka läbimurre tulema.»

Veerandfinaalis maailma neljanda reketi Svetlana Kuznetsovaga mängiv Kanepi kergelt alla anda ei kavatse. «Tahan võidulainet jätkata,» kinnitas Kanepi.

«Veerandfinaal ei pea tingimata mu lagi olema, võiksin ennast ka poolfinaali või finaali realiseerida,» lisas ta kavalalt naerdes.

Kuznetsova alistas samuti kahele päevale veninud kaheksandikfinaalis 6:2, 6:3 16. asetatud valgevenelanna Victoria Azarenka.

Kanepi on kaheksa parema sekka jõudmisega teeninud juba 250 WTA edetabeli punkti ning 132 500 eurot (ehk ligi kaks miljonit krooni), millest kohalike maksudena läheb maha 15 protsenti.

Kaia Kanepi kaotas Svetlana Kuznetsovale

Kaia Kanepi.
UUENDATUD 17:52

04.06.2008 15:14

Kaia Kanepi kaotas Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste veerandfinaalis venelanna Svetlana Kuznetsovale.

Kanepi alustas kohtumist hästi. Eestlanna murdis kuuendas geimis vastase pallingu ja asus juhtima 4:2. Esimese seti otsustas aga kohe järgmine geim, kus Kanepi pääses omal servil 40:0 ette, ent venelane tuli järgi ning murdis eestlanna pallingu. Teist korda võttis Kuznetsova Kanepi pallingu seisuks 6:5, võitis siis järgmise geimi “kuivalt” ja avaseti seega 7:5, vahendas ERR Sport.

Teises setis tegi Kanepi palju lihtsaid vigu ning venelanna pani oma paremuse maksma. Kuznetsova murdis kahel korral Kanepi pallingu, nii et eestlanna ei saanud punktigi. Sett 6:2 Kuznetsovale ja kogu kohtumine 2:0.

Mäng kestis kokku täpselt poolteist tundi. Serviässasid kogunes Kanepile kaks, Kuznetsovale kolm. Topeltvigu tegid mõlemad kolm, võidetud pallid olid eestlanna poolt vaadatuna 32:41, sundimatud vead 31:19 ning võidetud punktid kokku 50:73.

Esimese servi õnnestumisprotsent oli Kanepil parem 60-48. Esimese servi realiseeris eestlanna punktiks 60, venelanna 80 protsendiliselt, teise serviga oli vastav näitaja 53-30 samuti Kuznetsova kasuks. Vastuvõtul lõi venelanna punktiks 52, Kanepi 34 protsenti pallidest. Võrgus oli tulemus 100%-71% eestlanna kasuks. Kanepi realiseeris viiest murdepallist ühe, Kuznetsova aga kaheksast neli.

Teel kaheksa parema hulka alistas Kanepi (WTA 49) hiinlanna Meng Yuani 6:2, 6:2, kuuenda asetusega venelanna Anna Tšakvetadze 6:4, 7:6 (7:2), 29. paigutusega hispaanlanna Anabel Medina Garriguesi 6:1, 6:7 (5:7), 7:5 ning Petra Kvitova Tšehhist 6:3, 3:6, 6:1.

Kolmandat korda Prantsusmaa lahtistel osaleva Kanepi senine parim saavutus pärines 2006. aastast, kui ta jõudis teise ringi.

Toimetas Inga-Gretel Linkgreim