Kobarpomm

Venelased kasutasid Gruusias paljudes riikides keelatud pomme

15. august 2008 kl 10:31
Toimetaja: Erik Rand
Foto: Reuters Lahingud Gori linnas
Lahingud Gori linnas

Inimõiguste organisatsiooni Human Rights Watch (HRW) uurijad on leidnud tõendeid selle kohta, venelased kasutasid Gruusia asulate ründamiseks 107 riigi sõjajõududes kasutamiseks keelatud kobarpomme.

HRW kutsub venelasi üles koheseslt Gruusias kobarpommide kasutamist lõpetama, kuna tegemist on väga ohtlike relvadega tsiviilelanikonna suhtest. Inimõiguslaste andmetel on venelaste kobarpommid tapnud vähemalt 11 Gruusia tsiviilelanikku ning vigastunud kümneid, seisis HRW koduelehel.

Praeguseks on kindlaks tehtud, et venelased heitsid kobarpomme Ruisi ning Gori linnale. Gori linnas hukkus kobarpommi rünnakus ka üks hollandlasest ajakirjanik.

Kobarpomm sisaldab endas kümneid või sadu väiksemaid lõhkekehi, mis maale langedes eraldi plahvatavad.

HRW ekspertidele piisas rünnaku video vaatamisest, et kinnitada venelaste kobarpommide kasutamist, kuna filmilindil oli näha enam kui kakskümmend samaaegset väiksemat plahvatust, mis annab otseselt tunnistust sellise relva kasutamisest.

Samuti nägid uurijad Goris tehtud fotosid, millel oli kujutatud kobarpommi kesta tükke.

Tsiviilisikute vastu on kobarpommid eriti ohtlikud kahel moel. Esiteks tekitab üks pomm hävingut väga laial maa-alal.

Teiseks võib osa kobarpommis olnud eraldi lõhkelaengutest jääda maale langedes plahvatamata ning võib põhjustada tsiviilisikute vigastusi ka kuid või aastaid hiljem.

2008. aasta mais keelustas 107 riiki oma armeedes kobarpommide kasutamise, Venemaa selle kokkuleppega ei ühinenud.