VE: Kaljuste, Tõnu – vabakutseline dirigent

Palju õnne, Tõnu Kaljuste!
Neljapäev 28.08.2003

Kui otsida persooni, kes on eesti muusikaelus viimasel paarikümnel aastal kõige rohkem elevust tekitanud ja kelle tegevus on ohtrat vilja kandnud ka siinse muusika piiri taha viimisel, siis Tõnu Kaljuste nimest me mööda ei pääse.

Täna ületab ta 50 eluaasta väärika piiri. Noorustuhinad ja -õhinad seljataga ja muusikuna hulk tuuma küpsemise kaalukaid aastaid veel ees.

Isalt Heino Kaljustelt sai ta mantlipärijana koori, ise pressis paarkümmend aastat tagasi läbi bürokraatialabürintide ellu Eesti Filharmoonia Kammerkoori. 1990ndatel saavutasid nad tunnustuse kui maailma kammerkooride eliiti kuuluv seltskond.

See oli visa ja kirgastunud kerkimine. Kõigepealt Veljo Tormise ürgset jõudu kätkevate laulude suureks laulmine, seejärel Arvo Pärdi vaimukõrgustesse kerkiva muusika täppisesitused plaatidel ja laval, mis äratasid laia tähelepanu. Ka Erkki-Sven Tüüri maailma katapulteerimisel oli Kaljuste käsi mängus.

Ja nii on Tõnu Kaljuste nimi koos enda asutatud koori ja kammerorkestriga (Tallinna KO) osalenud ka tähtede paraadil Grammy-kandidaatide seas ja võitnud mitmeid auhindu. Kiitvaid vastukajasid välispressis võib kaustade vahel mõõta juba kilodes.

Praegu on Tõnu Kaljuste vabakutseline dirigent, orkestri juurest orkestri juurde käija, kes vaid harvad korrad aastas astub siinsetele kontserdilavadele. Muusikasõpradel on sellest kahju, kuid osalt korvab seda kaasaelamine tema välismaal sooritatud tegudele.

Kas seda kõike on mõtet täpselt mõõtagi, kui leppida üldistusega, et tõenäoselt on tegemist eesti muusika viimase aja suurima katalüseerijaga, leppimatu täiusetaotlejaga, muusika ime poole püüdlejaga.

Kõrge ideaali poole püüdlejaid on alati hinnatud, kadestatud ja austatud ning nende võitlusele pöialt hoitud. Valjult ja mõttes õnnitlejate ühendkoor on täna kindlasti väga suur.

Immo Mihkelson
immo.mihkelson@postimees.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.