VE: Ema Teresa

Paavst kuulutas ema Teresa õndsaks Liis Jemmer, PM, 20. oktoober 2003 

Eile kuulutas paavst Johannes Paulus II sadade tuhandete Vatikani kogunenud palverändurite silme all õndsaks ema Teresa, kes võitis usumaailma soosingu ennastsalgava pühendumusega haigete ja surijate aitamisel.

Õndsaks kuulutamine on üks kõrgeimatest roomakatoliku kiriku omistatavatest auavaldustest ning seda loetakse viimaseks formaalseks astmeks, mis tuleb enne pühakuks kuulutamist läbi teha.

«Vennad ja õed, isegi meie ajal inspireerib Jumal uusi pühakuid,» rääkis oma 25. ametissenimetamise aastapäeva pühitsev 83-aastane Johannes Paulus II rahvamassile. «Mõned täidavad meid aukartusega oma radikaalsuse tõttu, nagu see oli Calcutta ema Teresa puhul, kelle me täna lisame õnnistatute hulka.» Politsei ja Vatikani turvatöötajate hinnangul oli rahva poolt «rentslite pühakuks» kutsutud ema Teresa õndsaks kuulutamist vaatama kogunenud ligi 300 000-pealine inimmass.

Skopjes sündinud Albaania päritolu ema Teresa veetis suurema osa oma elust Indias töötades ning rajas abivajajate tarbeks kloostreid ja hooldekodusid üle maailma.

Olles üks ema Teresa töö suurtest austajatest, on paavst Johannes Paulus II murdnud traditsioonilist roomakatoliku kiriku tava oodata õndsaks kuulutamise protsessi algatamisega vähemalt viis aastat pärast õndsaks kuulutatava surma.

Sageli võtab õndsaks kuulutamiseni jõudmine aega aastakümneid, kuid ema Teresa puhul on pühakuks saamist kiirendatud – paavst algatas õndsaks kuulutamise juba kahe aasta möödudes ema Teresa surmast. Eelmisel aastal tunnistas paavst tõeseks ema Teresale omistatud imeteo, mille olemasolu on eeltingimuseks õndsaks kuulutamisele.

Väidetavalt tervenes Indiast pärit Monica Besra aasta pärast ema Teresa surma imeväel ravimatust kasvajast, kui oli kadunukese poole palvetanud. Intervjuus AP-le rääkis Besra, kuidas ema Teresa ordu nunnad sidusid tema kõhu ümber nunna pildiga medaljoni ja hakkasid palvetama.

«Ma uinusin ning magasin väga sügavalt,» kirjeldas Besra aset leidnud imet. «Kui ma üles ärkasin, puudutasin oma kõhtu ning tundsin, et kasvaja oli kadunud. Ja ma tundsin ennast kergelt.»

Ka üks Besrat ravinud arstidest kinnitas, et naise äkilisele paranemisele ei ole teaduslikku seletust, ning pärast kuudepikkust uurimist otsustas Vatikan juhtunu imeteoks kuulutada.

Enne lõplikku pühakuks kuulutamist peab Vatikan aga leidma veel ühe õndsa nunna poolt toime pandud ime. Ema Teresa on roomakatoliku kiriku 1315. õndsakskuulutatu.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.