VE: Eesti tee suusariigiks?

Mati Alaver: Eesti on alles teel suusariigiks tõusmisele
Jaan Jürine
04.01.2005


Meeste suusakoondise peatreener pole enda hinnangul oma põhiülesandega toime tulnud. Alaver kinnitab, et Otepääl on hädavajalik kergem treeninguring.

•• Otepää MK-etapi rada on ideaalses seisukorras, kuid suurem osa Eesti A-koondislastest harjutab raja taga, Austrias või Itaalias. Oleme suusariik või kuidas?

MK-etapi korralduskomitee on teinud fantastilist tööd. Kahe-kümne aasta eest esitanuks ma Alar Arukuuse oma meestega kindlasti partei ja valitsuse autasu saamiseks. Mis suusariiki puutub, siis siin ei tohiks kahte asja segamini ajada. Me võime korraldada parima MK-etapi, aga see iseendast ei tee meist veel suusariiki. Otepääl on väga hea rada olemas, kuid meie paremik harjutab mujal sel lihtsal põhjusel, et meil pole reljeefilt sobivat treeningurada. Otepääl olev ring on FIS-i nõudmistele vastav võistlusrada, kus igapäevased treeningud oleksid liiga kurnavad.

<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl11&m=2″> </SCRIPT>

<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl12&m=2″> </SCRIPT>

•• Ilmataadi vastu ei saa. Kui ikka Kekkose raja tarbeks Käärikul taevast suusalibedat ei tule, on vagadest soovidest vähe abi.

Olen teist meelt. Ettevõtte juht peab kindlustama firmale töötingimused, mis võimaldaksid kasumisse jõuda. Minu kui meeste suusakoondise treeneri peaülesanne on kindlustada sportlastele treeninguolud. Ma pole seda kahjuks suutnud. Sportlastele kaasaegsete treeningtingimuste tagamine on treeneri peaülesanne.Siin ei saa teha järeleandmisi ega treeningu kvaliteedi arvel tingida. Jutt pole Kekkose raja lumetussüsteemist, vaid viiekilomeetrisest raskusastmelt sobivast treeninguringist Otepääl, mis peab meile tulevikus jõukohane olema. Piltlikult öeldes: sprinter ei saa harjutada kartulivagude vahel ja teha mõne nädala pärast maailmas suurtulemust.

•• Suusaliit palkab treeneri ametisse olemasolevaid olusid arvestades. Treeneri ülesanne ei peaks olema radade ehitamine nagu ka mööda sponsoreid jooksmine, millega olete aastaid tegelenud?

Treeneri ülesanne on tagada treeningprotsessi tootlikkus kaasaegsel tasemel. Ja kui selleks on vaja osaleda meie suusakeskuste radade planeerimises ja koondisele ressursside hankimises, siis seda ma ka teen.

•• Koondislaste mitmes paigas harjutamine teeb treeneri elu keeruliseks?

Mu valikud olid viletsad või veel viletsamad. Pidanuksin olema Itaalias olümpiavõitja ja maailmameistri Andrus Veerpalu juures. Või hoopis Ramsaus, kus harjutavad tiitlivõistluste medalimees Jaak Mae ja Vasaloppeti võitja Raul Olle. Aga olin aastavahetusel hoopis kodus, kus võistlesid ja harjutasid noored sprindilootused Erkki Jallai ja Anti Saarepuu,samuti Priit Narusk ja Aivar Rehemaa.

•• Koondislased polnud mujal siiski päris üksi. Füsioterapeut ja massöör Lauri Rannamaa jõudis abistada Veerpalu ja on praegu Ramsaus?

Lauri ees müts maha, mul on olnud positiivne tagasiside. Kui me üritame oma taustajõude viia suurte suusariikide tasemele, siis Rannamaa on omal alal maailmataseme juba saavutanud. Hindamatu kaastöötaja. Teisalt, nii Veerpalu, Mae kui Olle on kogenud mehed, osates tajuda oma seisundit ja ettevalmistuse strateegiat. Küsimus pole muus kui töövõime tõstmises protsendi või paari võrra. Pisiasi, aga väga oluline.

•• Missugust sõitu loodate Veerpalult ja Maelt kodusel MK-etapil?

Huviliste, eelkõige meedia ootused on kõrgel. Meeste tippvorm on planeeritud MM-iks. Nii Andruselt kui Jaagult ootan tänavuse hooaja kohtade parandamist. Ja Raulilt edu Tðehhimaa maratonil. Sprindis tahavad Jallai, Saarepuu ja Narusk kindlasti kodupublikut rõõmustada.

Veerpalu ei lase end melust heidutada

•• Itaalia rahus suusakilomeetreid mõõtev Andrus Veerpalu ei lase end Otepää MK-etapi lähenemisest heidutada. “Jaa-jah, eks ma katsu ikka kodus hästi sõita. Tervis on õnneks korras,” venitab Veerpalu oma tavalisel moel.

•• “Tingimused on siin igatahes suurepärased. Pere on mul kaasas, mõnel päeval oleme kõik suuskadel. Lapsed näivad küll rohkem hoolivat mäesuusatamisest. Mõnus on siin küll, teiste maade tippmehi pole näinud. Aga rajad on ka pikad, võib-olla pole märganud,” lisab Veerpalu, toetades oma treenerit. “Kui oleks võimalus harjutada Otepääl, teeksin seda kindlasti seal.” EPL

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.