VE: rahvusvaheline kohus mõistis Venemaa süüdi sõjaroimades

Kohus mõistis Venemaa süüdi sõjaroimades
09:40 26.02.2005


STRASBOURG, 26. veebruar (EPLO) – Esmakordselt mõistis rahvusvaheline kohus Venemaa süüdi tsiviilelanike inimõiguste rikkumises Tšetšeenias – nii tapmises kui ka ebainimlikus ja alandavas kohtlemises, kirjutab Postimees.

Euroopa Inimõiguste Kohus langetas oma otsuse üleeile kuue tšetšeeni kaebuse põhjal. Tšetšeenid süüdistasid Venemaad oma sugulaste tapmises sõjaliste operatsioonide käigus aastatel 1999 ja 2000.

Näiteks Medka Isayeva esitas kaebuse tsiviilelanike pommitamise kohta 1999. aasta oktoobris, mille käigus ta sai vigastada ja kaotas kaks last. Miilits peatas pommitamise uurimise korduvalt ja viimaks leidis kohus 2004. aastal, et pommitamine oli õigustatud, sest lennukeid rünnati.

Magomed Khashiyev ja Rosa Akayeva omakorda süüdistasid Venemaa sõjaväge oma sugulaste piinamises ning mõrvamises. Nende süüdistuse kohaselt oli ka hiljem läbiviidud uurimine ebapiisav.

Seitse kohtunikku langetasid otsuse suures osas üksmeelselt, kusjuures üks neist oli kohtu andmetel vene rahvusest.

Kohtuotsuse kohaselt tuleb Venemaal inimõiguste rikkumise eest Tšetšeenias kuuele hagejale ühtekokku maksta üle kahe miljoni krooni (135 710 eurot) kahjutasu.

Kohtu pressiteenistus selgitas otsust asjaoluga, et Venemaa on rikkunud Euroopa inimõiguste konventsiooni sätet, mis tagab inimesele õiguse elule.

Veel mõistis kohus Venemaa süüdi ebainimlikus ja alandavas kohtlemises ning ühe juhtumi puhul ka vara kaitsmise klausli eiramises.

Üleeile langetasid kohtunikud otsuse kuue esimese juhtumi osas, kuid Euroopa Inimõiguste Kohtule on tšetšeenid kokku esitanud ligikaudu 120 avaldust.

Strasbourgis asuva kohtu otsus valmistab Moskvale meelehärmi. Venemaa hinnangul on Lääs Tšetšeenia küsimuses näidanud üles silmakirjalikkust ja kahepalgelisust.

Võimalik, et Venemaa kaebab otsuse järgneva kolme kuu jooksul sama kohtu kõrgemale astmele edasi. Vaatlejate hinnangul on aga vähe tõenäoline, et kohtu kõrgem aste otsust Venemaa kasuks pöörab.

Eesti Päevaleht Online
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.