Orb, Maria – Intel ISEF 2008 leiutajate eripreemia laureaat

Jõgeva koolitüdruk võitis USA-s leiutajapreemia
www.DELFI.ee
18. mai 2008 13:04
Jõgeva koolitüdruk Maria Orb võitis Atlantas toimuval noorte teadusmessil Intel ISEF 2008 leiutajate eripreemia vanade arvutite kõvaketastest tehtud seadme eest, millega uuris magnetite mõju katlakivi tekkele.

Orb võitis teadusmessil Intel ISEF 2008 tööga “Katlakivi tekke vähendamine magnetseadmega” leiutajate ja innovaatorite alliansi preemia, teatas SA Archimedes.

Preemiasummaks on 1000 USA dollarit.

2007. aasta õpilaste teadustööde riiklikul konkursil pälvis Maria II preemia.

Maailma menukaimal noorte teadusfoorumil Intel ISEF osaleb igal aastal üle 1500 9.–12. klassi õpilase rohkem kui 50 riigist ja kõigist USA osariikidest. Foorumile pääsevad ainult riiklike konkursside parimad. Eesti osales messil teist korda. Konkursi preemiafond on üle 4 miljoni dollari, millest suure osa moodustavad ülikoolide stipendiumid ja erialaliitude eripreemiad. ISEFi kolm parimat tööd saavad 50 000 dollari suurused ülikoolistipendiumid.

Leiutajate ja innovaatorite liit (NIICA) andis oma eripreemia 11 projektile. NIICA preemia on eriline selle poolest, et see on valdkondade ülene ja väärtustab innovaatilist lähenemist probleemide lahendamisel. Võiduga kaasneb 1000 dollariline preemia ja võimalus avaldada oma töö NCIIA ajakirjas.

2007. aasta õpilaste teadustööde riiklikul konkursil pälvis Maria Orb oma tööga II preemia. Oma töös püüdis ta välja selgitada, kas, kuidas ja kui palju mõjutavad veetorudele paigutatud püsimagnetseadmed katlakivi teket. Selleks kasutas Maria omaloodud seadet, mis oli tehtud vanade arvutite kõvaketastest pärit neodüümmagnetitest. ISEFile viis Maria samal konkursil pälvitud Sihtasutus Archimedese eripreemia.

www.DELFI.ee