Microsofti e-riigi arenduskeskus

Microsoft loob Eestis arenduskeskuse 06.06.2008 00:01Lauri Linnamäe, Postimees

Tarkvarahiid Microsoft rajab Eestisse arenduskeskuse, mis peaks avama seni e-riiki «põlve otsas nikerdanud» IT-firmadele ukse laia maailma ja võimaldama teenida miljardeid kroone.

 
Kohalike omavalitsuste valimistel 2005. aastal kasutati Eestis esimest korda e-hääletamist. Pildil dekodeerivad Toompea Valges saalis hääli valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul (vasakul) ja Tarvi Martens ASist Sertifitseerimiskeskus.
Foto: Raigo Pajula
 
 
Arenduskeskus peaks koguma siinsed parimad e-lahendused ja ideed, aitama neid lõpptooteks vormida ja teha kättesaadavaks üle maailma asuvatele Microsofti partneritele, kelle hulgas on ka riikide valitsused.

«Meil on e-riigi maine, kuid me pole suutnud seda rahaks pöörata,» tõdes eilsel Microsofti vastuvõtul Ülemiste City’s regionaalminister Siim Kiisler, kelle õlule pani koalitsioonileping ka kodanikuühiskonna ja e-riigi temaatika.

«Kui praegu on Eesti aastane IT-eksport alla miljardi krooni, siis riigi omandiõiguse vabakslaskmise ja ettevõtete omavahelise hea koostöö tulemusel võiks see summa paari aastaga kahekordistuda,» hindas ta.

Peaga vastu müüri

Microsoft Eesti juht Rain Laane tõdes, et kõigepealt tuleb koostada n-ö telefoniraamat, koguda e-riigi parimad kogemused ning siis leida, millega oleks võimalik välisturgudele minna.

Laane kinnitusel saaks Microsoft teiste riikide huvilisi viia kokku ka Eesti e-riigi koolitajate ja visionääridega. Julgustava näitena nimetas ta suurt rahvusvahelist huvi E-riigi Akadeemia esinejate vastu.

Microsofti tuntakse laialt ka monopoolse ülemaailmse suurkorporatsiooni võrdkujuna, kuid Laane kinnitusel ei eelda e-riigi kompetentsikeskus, et kõik loodavad rakendused töötaks Microsofti platvormil.

Eesti ühe suurema IT-firma Webmedia juhi Taavi Kotka sõnul tajus ettevõte iseseisvalt suuri projekte jahtima minnes peagi, et tegu on peaga vastu müüri jooksmisega.

«Eestis pole võimalik teha projekti, mis vajab näiteks sadat spetsialisti, viitkümmetki suudavad vaid üksikud firmad välja panna,» tõdes ta. Kotka väitel valis ka Webmedia endale «näo», kelle varjus välismaale müüa ning nii teebki ettevõte Regioga koostööd Ericssoni «vihmavarju all».

Laane rõhutas, et väikesel ja maailmas tundmatul ettevõttel on kodumaast eemal liiga raske äri teha. «Mitmed Gruusiasse läinud Eesti ettevõtjad on äri kinni pannud, kohalikud väikeärikad tõmbasid neile viisakalt öeldes mütsi pähe,» märkis Laane. «Välisturule ongi julgem minna koos kellegi suurega. Sest kas Eesti ettevõtetel on näiteks oskusi pakkuda oma tooteid turul, kus on 80 miljonit või 200 miljonit inimest?»

Microsofti Euroopa haru juht Jan Mühlfeit sõnas, et ehkki maailma jõukus liigub praegu läänest itta, võib ka väike riik tärkavatele Aasia majandustele väljakutse esitada.

«See saab juhtuda vaid innovatsiooni ja teadmiste abil. Aasiat me suurusega ei löö, vaid ainult nupukusega,» nentis Mühl­feit. «Väike suudab suurele väljakutse esitada – nagu esitas tundmatu Soome programmeerija Linus Torvalds väljakutse Microsoftile, luues Linuxi operatsioonisüsteemi.»

Kiisler rõhutas ka riigi rolli e-riigi eksportimise toetamisel. Ta lubas, et esmajärjekorras korrastatakse senine segadus riigi tellitud lahenduste autoriõiguste ümber.

«Homme [täna] kohtun Lõuna-Aafrika Vabariigi esindajatega, kes tunnevad huvi meie e-riigi vastu,» märkis Kiisler. «Kui nad tahavad ka endale midagi siin nähtust osta, siis praegu ei saagi me neile seda müüa, sest rakenduste autoriõigused on sadade erinevate tellijate käes laiali.»

Avatakse sügisel

Kiisleri kinnitusel koondab riik kõik avaliku sektori käes olevad IT-lahenduste autoriõigused ühte asutusse. Ka telliks riik tulevikus IT-lahendusi ühe asutuse kaudu.

Microsoft loodab koos partneritega avada innovatsioonikeskuse sügisel, aasta jooksul peaks ettevõtte hinnangul olema selge, kas projekt osutub elujõuliseks.

Rain Laane sõnul on töö innovatsioonikeskuse rajamiseks käinud juba mitu kuud, kuid selge sõnaga sai eesmärgi välja öelda alles nüüd.

xxx
 
Microsoft loob e-riigi arenduskeskuse — Eestisse!
www.DELFI.ee
5. juuni 2008 12:03
Bengali tiiger
Reuters/Scanpix
Täna Ülemiste City’s toimunud e-riigi uute strateegiate avaüritusel tutvustas Microsoft plaane luua Eestisse e-riigi tehnoloogiate arendamise innovatsioonikeskus.

Microsoft Eesti juhi Rain Laane sõnul on töö innovatsioonikeskuse rajamiseks käinud juba mitu kuud, kuid selge sõnaga sai keskuse loomise välja lubada alles nüüd.

„Oleme koostöös Ülemiste City, Microlinki ja teiste väga heade partneritega otsustanud, et Microsoft loob Eestisse innovatsioonikeskuse, mille eesmärk on koguda kokku siinsed parimad e-lahendused; otsida üles lahendused, millel on potentsiaali saada tooteks; selgitada välja põhjused, miks mõni hea lahendus ei saa veel tooteks muutuda; muuta tooted kättesaadavaks Microsofti partneritele teistes riikides ja aidata Eesti firmadel leida kontakte vajalike partneritega,“ ütles Laane loodava innovatsioonikeskuse kohta.

Tema sõnul hõlmab loodav innovatsioonikeskus kogu Eestis valmistatud elujõuliste e-lahenduste spektri.

Eesti intellektuaalse omandi väärtustamise ja sellele adekvaatse müügistruktuuri loomisele kiitis kaasa ka regionaalminister Siim-Valmar Kiisler, kelle sõnul on regionaalministri meeskond valmis looma struktuuri, mis aitaks Eesti IT tiigril karata Maarjamaalt väljapoolegi.

www.DELFI.ee