VE: Kohtla-Järve Vanalinna apteek

Kohtla-Järve Vanalinna apteek nr.85 on asutatud 1921-1922aastal proviisor Paul Rosenbergi poolt. Maja ehitati spetsiaalselt apteegi jaoks.

Mõni aasta hiljem tehti juurdeehitus. Maja asus Laia tänava ja Järveküla
tee nurgal, praegu on sellel kohal vana Põlevkivikeemia Tootmis-
koondise reklaamikarkass.

Apteek koosnes müügisaalist, assisteerimisruumist, laboratooriumist, pesuruumist ja kõrvalruumidest.

Teisel korrusel olid eluruumid ja maja all oli mahukas kelder. Apteegis töötas proviisor Paul Rosenberg koos abikaasa proviisor Linda Rosenbergiga.
Apteek kandis tookord Rosenbergi apteegi nime.

1941.aastal pärast apteegi juhataja Paul Rosenbergi ümberasustamist (küüditamist) hakkas apteeki juhatama Linda Rosenberg.1941.a. septembris apteek natsionaliseeriti ja juhatajaks määrati proviisor Silvia Tomingas ning apteek sai uue nime -Kohtla-Järve apteek nr. 10, mis 1949.a. nimetati ümber apteegiks nr.5. Apteek alustas tööd kahe vahetusega ja 1991.a-ks kandis apteek nimetust Kohtla-Järve apteek nr.85 (rahva kõnepruugis oli Vanalinna apteek).

Proviisor Silvia Tomingas juhatas apteeki 10 aastat ja kui 1953.a-l avati uus apteegihoone Kohtla-Järve nn. sotsialistlikus linnaosas praegusel Keskallel, kus on kodukaup, varem oli “Optika” kauplus) läks ta sinna juhatajaks.
1954.a. oli vanalinna apteegis tulekahju ja nii jätkas apteek oma
edasist tegevust juurdeehituses.

01.09.1955.a. asus apteegi juhataja kohale proviisor Malle Mägiste -Ustav ja asetäitja kohale sai proviisor Herta Samberg-Kiristaja.
1956.a. suvel maja taastati ja apteek kolis tagasi oma endisele
poolele. Juurdeehitisse kolis Kohtla-Järve optikakauplus.
1959.a. sügisel kolis apteek üle uude majja — s.o. oma uude kohta
suurde majja, kus asus Narva kauplus.

1960.a-l apteegi vana maja lammutati ja seda kohta meenutavad veel tänaseni mõned vundamendi katked ja mõned õunapuud suurepärasest õunaaiast, mis asus apteegi territooriumil.

1961.a. septembrist sai apteegi juhatajaks proviisor Herta Kiristaja, kes ka 1967.a. pani kirja apteegi ajaloo ja mida siis edasised juhatajad ka täiendasid.

1974-78.a. oli juhataja ametis Viiu-Felicia Veeber (praegu Aun) ja 1978.-ast Malle Antsov.

Apteegil olid oma töusu – ja mõõnaperioodid ja sellest hoolimata on püütud ikka aidata neid inimesi kes elavad ja töötavad läheduses.

Taasiseseisvunud Eesti ajal sai apteek endale rahva pandud nime ja aastatuhande lõpuni tegutses Vanalinna apteegi nime all.

Praeguseks ajaks on apteek lõpetanud oma tegevuse ja veel üks vana Kohtla-Järvega seotud ametiasutusi sai ajalooks.

Apteegi ajalugu sirvis Arthur Ruusmaa.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.