Nurme, Tiidrek – poolmailer

Lõpuks ometi – Tiidrek Nurme purustas iidvana jooksurekordi

28.07.2008 00:00

Ann Hiiemaa

 

Tiidrek Nurme pääs Pekingi olümpiale sõltub 30. juulil peetavast Leverkuseni võistlusest. Juhul kui ka seal õnnestub alla Pekingi olümpiamängude B-normi, 3.39,0 joosta, siis võib  ta rahulolevalt tõdeda – hooaja eesmärk on täidetud. 

Tiidrek Nurme pääs Pekingi olümpiale sõltub 30. juulil peetavast Leverkuseni võistlusest. Juhul kui ka seal õnnestub alla Pekingi olümpiamängude B-normi, 3.39,0 joosta, siis võib ta rahulolevalt tõdeda – hooaja eesmärk on täidetud. Mihkel Maripuu

Eesti vanim kergejõustikurekord püsis täpselt 42 aastat ja 39 päeva. Viimaks see purustati! See au kuulus 22-aastasele Tiidrek Nurmele, kes läbis laupäeval Belgias 1500 meetrit 3.38,80ga. Kiiremini kui ükski eestlane varem.

«Muidugi valdasid mind sellised tunded, et lõpuks ometi! Natuke hakkas juba häirima, et Eesti kesk- ja pikamaajooksjaid pidevalt kritiseeriti ja nende tulemuste üle nuriseti,» avaldas Mart Vildi nimele kuulunud rekordi purustanud 22-aastane Nurme. «Hindan Vildi tulemust väga. Tema aeg oli siiski maailmaklassist. Aga ausalt öeldes… ega ma seda rekordit otseselt ei jahtinudki. Olen alati oma maksimumi välja anda tahtnud.»

Varu jäi kindlasti

Rahulolu pakkus Saaremaalt pärit Nurmele ka teadmine, et see polnud veel maksimum. Varu jäi omajagu. «Laupäeval polnud ideaalne jooks – ilm oli tuuline ja pidin üksi tööd tegema. Ideaalsetes oludes pole võimatu ka 1,5 kuni kaks sekundit kiiremini joosta,» kinnitas Harry Lembergi käe all harjutav Nurme.

Treener võttis õpilase rekordiületuse stoilise rahuga vastu. Ta teadis, et Nurme on selliseks tulemuseks juba ammu valmis. «Arvasingi, et kui jooksuks juba läheb, siis tuleb rekord ka!» avaldas alates 2005. aastast Nurmet juhendanud Lemberg. «Mulle valmistab heameelt, et poiss on ühe sammu jälle edasi astunud.»

Möödunud aastal kuni 23-aastaste Euroopa meistrivõistlustel 5000 meetri jooksus viienda koha pälvinud Nurme näeb rekordi taga eelkõige talvel Keenias läbitud kolme laagrit. Juba detsembris ja jaanuaris harjutas saarlane Keenia kõige kuulsama jooksja, olümpiavõitja Kipchoge Keino rahvusvahelises treeningukeskuses. Ühtekokku veetis ta Keenias kolm kuud.

«Ma poleks täna seda ilma treener Harry Lembergi ja oma ainukese sponsori Aivar Tuulbergita suutnud. Tänu selle mehe rahakotile Eesti keskmaajooks veel püsib,» kiitis Nurme. «Ma pole ju tegelikult ainuke Eesti pikamaajooksja, kes olümpianormi täita püüab,» vihjas Nurme oma treeningkaaslasele Nikolai Vedehhinile. «Nikolai on tänavu kaks korda alla 3.43 jooksnud. Aga tal pole lihtsalt nii palju õnne olnud kui mul.»

Vastuoluline nädal

Möödunud nädal oli Nurme jaoks vastuoluline. Kolmapäeval tegi ta elu parimat jooksu Belgia GP-etapil, olles 1200 meetril liikumas 3.37 graafikus. Toona vajusid rekordinumbrid helesiniseks unistuseks saatusliku kukkumise tõttu.

«Tegin elu jooksu, aga äkitselt leidsin end tartaanilt. Keegi oli mulle tagant sisse jooksnud,» vangutas Nurme pead. «Nii kahju on sellest jooksust lihtsalt. Nii kahju.» Belgiast sõitis ta tagasi Hollandisse oma sõbra Luc Krotwaari juurde, kellega tutvus Keenia laagris. Viimane pälvis 2006. aastal Euroopa meistrivõistlustel maratonijooksus neljanda koha.

«Kui ümberringi on kõik mustad, siis valge hakkab ikka silma. Käisime Luciga koos jooksmas ja söömas. Saime headeks sõpradeks,» avaldas Nurme. «Luc on 40 aastat vana ja 25 sellest on ta tipptasemel jooksmisele pühendanud,» rääkis Nurme õhinal oma uuest sõbrast. «Ta on ääretult positiivne inimene. Teab väga palju ja oskab mindki innustada.»

Kas Nurme kavatseb hollandlasest sõbra jooksurekordi tulevikus ka ületada? «Oh, see on lausa hirmuäratav. Nii kaua joosta,» mõtiskles Nurme.

Samal võistlusel kordas 22-aastane Anna Iljuštšenko Viktoria Leksi nimele kuuluvat Eesti kõrgushüpperekordit 1.91. Iljuštšenko parandas oma senist tippmarki kahe sentimeetriga.

Lisaks kahele rekorditulemusele läbis Maris Mägi 400 meetrit ajaga 53,47 ja Sirkka-Liisa Kivine hüppas kaugust 6.43.

Tiidrek Nurme
• Sünniaeg: 18. november 1985
• Pikkus: 185 cm
• Kaal: 73 kg
• Treener: Harry Lemberg, varem Endel Pärn, Endel Tustit, Andres Laide
• Saavutused: U-23 EMi viies koht 5000 meetri jooksus, Eesti rekord 1500 meetri jooksus, mitmekordne Eesti meister
• Haridustee: õpib aastast 2005 Kõrgemas Usuteaduslikus Seminaris teoloogiat

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Olümpia veel lahtine

Nurme tänavuse hooaja eesmärgiks oli pääs Pekingi olümpiamängudele. Belgias joostud aeg tähendab küll olümpiamängude B-normatiivi 3.39,0, ent selleks, et nelja aasta suurimale võistlusele pilet lunastada, peab Nurme veel kord olümpianormi üle jooksma. Tähtaeg on 30. juuli. Aega on ei vähem ega rohkem kui kolm päeva. Ent Nurme ei anna alla – kolmapäeval teeb ta Leverkusenis oma neljanda võistluse kahe nädala jooksul.

«Loodan siiski olümpiale saada. Ja mitte üksnes saada, vaid seal ka poolfinaali pääseda,» rääkis Nurme. Samas jäi oma isiklikku rekordit rohkem kui kolme ja poole sekundiga parandanud Nurme realistiks ja tõdes: «Ideaalseid olusid on väga raske kokku saada. Kõik peab sobima.»

Eesti Kergejõustikuliidu peatreeneri Aivo Normaku sõnul läks olümpialaste nimekiri 25. juulil lukku. Ent erandkorras on võimalik sinna veel tänu rahvusvahelise kergejõustikuliidu reeglitele pääseda.

Taotluse peab esitama Eesti Olümpiakomitee. «Olümpiakoondisse saab uusi liikmeid lisada vaid Eesti olümpiakomitee eriotsuse põhjal. Usun, et kui Tiidrek ka teist korda normi ületab, siis on tema võimalused olümpiale pääseda täiesti reaalsed.» (PM)