VE: Näks, Ingmar – väikelennukite ehitaja

Ingmar Näksi ehitatud lennuk vedas teda alt 

SLO, Eiris Teeveere
05.08.2008

(Kanal 2)

Väikelennukite ehitaja Ingmar Näksi lennumasin JK-05 Junior vedas pilooti alt laupäeval, nii et mees pidi põllule hädamaanduma. Inimesed ja lennuk ise siiski viga ei saanud.

Lennundusspetsialisti Tõnis Lepa sõnul on väikelennukite õnnetuste korral oluline, et piloot säilitaks taevas kaine meele. “Ingmar oli tubli poiss, et ei läinud närvi ja valis hädamaandumiseks sileda põllu,” kinnitab Lepp. Näks maandus Tallinna piiril Pärnu maantee Maksimarketi lähedal.

Õlilekke tõttu hädamaanduma pidanud väikelennuk on Eesti Liikluskindlustuse Fondi osakonnajuhataja Ingmar Näksi teine omaehitatud lennumasin. 2006. aasta suvel Poolast detailikomplektina toodud lennuk kuulub ülikerglennukite hulka.

JK-05 on mõeldud eelkõige visuaallendude jaoks ehk siis lendamiseks ainult ilusa ilma ja hea nähtavusega. Mootor võimaldab lennumasinaga tõusta ligi 4000 meetri kõrgusele. Tavaline lennukõrgus jääb 500–1000 meetri vahele. Lennuk on varustatud 80hobujõulise mootoriga, mille kütusekulu on 8–15 liitrit tunnis. Ülikerglennuk ei ole mõeldud vigurlendude tegemiseks.

Tehnikamaailmale antud intervjuus räägib Näks, et lennuki kokkupaneku, mootori, side- ning navigatsioonisüsteemide paigaldamise ning lõpuks värvimise järel sai ES-UIN’iks ristitud lennukiga lõpuks 2007. aasta suvel taevalaotusse.

Oma esimese lennuki ehitust alustas Näks aga juba 1992. aastal. Selle valmimisaeg venis õige pikaks – kokku üheksa aastat. Praegu on selle lennumasina omanik alates 2002. aastast Kaido Loik.