VE: Vehm, Priit – tavaline, keskmine ja normaalne operaator

“Las ujub, mina kade ei ole!”  

Urmas Vahe
08.08.2008

JONN?: Basseinile vandus Priit truudust juba algklassides – pärast seda, kui ta kohustusliku ujumisõpetuse tundides ujumist selgeks ei saanud. (Svetlana Zaitseva)

“Hoian talle tõsiselt pöialt,” ei tunne hiljuti üle Soome lahe ujumisega kuulsaks saanud Priit Vehm ameeriklanna vastu, kes kõigest paar nädalat hiljem tema vägevat tegu ületada üritab, mingit kadedust.

Esimeste üle Soome lahe ujujate Bruno Nopponeni ja Priit Vehmi nimede kõrvale on kõigest paar nädalat hiljem ilmunud kolmaski unistaja, 45aastane ameeriklanna Becky Jackmann, kes tahab eestlaste vägitempu korrata veel kraad kangemalt, ilma kalipsota. Üritus on rihitud Pekingi olümpiamängude avatseremooniale ja algab Tallinnast Porkkala suunas just täna õhtul.

“Arvan, et kui vesi on vähemalt 15 kraadi soe ja puhub taganttuul, teeb ta selle ka ära. Proual on ju tohutu maratonujumiste pagas,” usub Priit. Ent saatus ei pruugi kauge külalise vastu armulik olla: eile oli Pirital sooja vaid 10 kraadi ringis.

Vees ei tohi üksi jääda

Kuidas elab ja millest mõtleb inimene, kes liguneb ööpäeva merevees? “Tõepoolest, aega mõtlemiseks ju on,” nendib Priit Vehm (35). “Sõpradele mõtled. Ja tuttavatele. Vaatad ringi, mida inimesed paadis teevad, ega lase paadil silmist kaduda. Üksijäämise tunnet ei tohi iial tekkida, paat peab ikka kõrval püsima. Vahepeal püüad oma tempode sättimisega ka tarka mängida ja mitte üle pingutada. Tuleb meeles pidada, et iga veerandtunni tagant on joogiaeg ning iga poole tunni pärast joogi- ja söögihetk. Söögiks on mõni leivatükk või paljudel kestvusaladel kasutatav energiabatoon,” räägib Priit, kuidas avamerel ujudes ellu jääda.

Kuidas avamerel need loomulikud asjad käivad, pole mõtet vist rääkidagi: “Keha kurnatus on viidud sellisele tasemele, et pärast joogipausi naaseb paarikümne sekundi pärast kogu vedelik oma keskkonda tagasi.” Tahkema kehakinnituse neelab organism täielikult, välja ei tule sellest midagi.

Priit on basseinile truuks jäänud sellest ajast peale, kui ta algklasside kohustusliku ujumisõpetuse järel ujumist selgeks ei saanudki. Nüüd harjutab ta viis korda nädalas ja laupäeviti on kohustuslikus kavas 10 km.

Priidul pole vahet, kas õues on arktika või troopika: “Tänavu talvel ei jätnud ma küll ühtki mereharjutust vahele. Aga mõned harjutuskaaslased suudavad südatalvel meres vastu pidada mitusada meetrit, mina hädavaevu paarkümmend. Järelikult tuleb veel harjutada.”

Tavaelus operaator

“Olen tavaline, keskmine ja normaalne operaator,” kirjeldab ennast Priit ise. “Alustasin teles tavalise lavapoisina. Siis ülendati operaatori assistendiks. Lõpetuseks usaldati ka kaamera pihku. Proovitöö tuli poolkogemata: meie põhioperaator ei jõudnud Saaremaalt tagasi, aga Estoniast tuli teha intervjuu. Raivo Palmaru oli veel reporter. Ega seal mingit kunsti ei sündinud, statiiv sai paika pandud ja kaamera nuppu vajutatud,” räägib Priit oma operaatoritöö algusest. Peatselt hakkas ta operaatoritöö korüfeede kõrvalt teise kaameramehena telelavastusi tegema.

Salajases südamesopis lootis Priit aga pääseda kaameraga mõnda sellisesse paika, mis oli tõeliselt kuum. “Kui keegi oleks pakkunud kusagil sõjakoldes rindeoperaatori kohta, oleksin nõustunud vähem kui sekundiga. Kui tõesti keegi ka sellistes kohtades olema peab, siis miks mitte mina? Vastav reklaam – vali mind – rippus isegi mu koduleheküljel. Aga pakkumisi ei tulnud. Tegelikult ma ei tea, millest räägin – kohale jõudes istuksin võib-olla ainult kusagil keldris ega julgeks ninagi välja pista.”

Praegu töötab Priit põhiliselt seriaaliga “Kodu keset linna”. Sellest tööst arvab ta: “Kokku on saanud eriti mõnus ja õige tiim, kus ei saa arugi, kust töö algab ja millal lõpeb. Oleme tõesti üks suur perekond!”

xxx

 

Maratonujuja otsustas üle Soome lahe mitte ujuda

08. august 2008 kl 09:39
Toimetaja: Hetlin Villak

Foto: Marko Mumm Üle Soome lahe ujunud eestlane

Üle Soome lahe ujunud eestlane

Maratonujuja Rebecca Jackman oleks oma üle Soome lahe ujumisega algust tegema täna, kuid tühistas ettevõtmise.

USAst päris Rebecca Jackman andis eile õhtul teada, et täna hommikul algama pidanud üle Soome lahe ujumine jääb ära, vahendas Helsinkin Sanomat.

Jackman lisas oma teates, et praegu on jaheda veega lahte laevaga palju parem ületada.

Naise soomepoolne esindaja Kari Mervasto sõnul küündis lahes oleva vee temperatuur vaid 13 kraadini, mis on ilmselgelt liiga vähe, kuna Jackman pidi lahe ületama ilma kalipso ja muude abivahenditeta.

Teadaolevalt ei proovi Jackmani Soome lahte sel aastal rohkem ületada.