DDT – rokilegend

DDT liider Juri Ðevtðuk,
DDT liider Juri Ðevtðuk, (Foto: internet)
Vene rokilegend DDT esineb täna Tallinnas (1)

15.08.2008 08:33 Autor: Mart Niineste

Täna 15. augustil toimub Tallinna Lauluväljakul elava legendi, Vene bändi DDT esinemine. Tosin aastat on läinud, kui Piiteri rock-bänd viimati Eestimaad väisas.

DDT liider ja laulja on Juri Ðevtðuk, kes on oma muusikutest sõpradega olnud juba ligi 30 aastat võimude vaenlane ja oma rahva lemmik.

DDT muusikas on kõike alates ðansoonidest ja lõpetades elektroonilise muusika viimaste puhanguteni, elusate kitarriakordideni, kus sotsiaalne on paradoksaalselt ja elavalt segatud tundelisuse ja filosoofiaga.

Kuid oluline on ka hoiak — ei mingeid järeleandmisi võimuesindajatele: juba Nõukogude ajal, kui Ufaa linnavõimud nad kogu bändiga lihtsalt linnast välja kirjutasid kuni tänase päevani, mil Putin ja tema käsilased DDT silmis armu ei leia.

Vaid 1990 aastate algul, kui lootus Venemaa demokratiseerumisse ei olnud kustunud, võis paratamatuid opositsionääre kuulda ja näha leebumas. Alles äsja tuli DDT Lääne-Ukrainast Lvivist(Lvovist), kus bändile oli kaasa elamas 20 tuhat lääneukrainlast, kes muidu Ukrainas vene keelt kõnelevasse kogukonda erilise sümpaatiaga ei suhtu. Ka Eestit on Juri Ðevtðuk seni pidanud maailma liberalismi oaasiks.

Viimati esines DDT Tallinnas 12 aastat tagasi. Võib kindlalt väita, et Tallinna kontserdist saab vaat et suve eredaim sündmus. Seda enam, et invaliidile ja invaliidi saatjale sissepääs kontserdile bändi soovil tasuta. Kel jäsemed terved, peavad lunastama pileti 290.- kohaliku rahatähe eest.