VE: Gerassimov, Vladimir – pronksöö aktivist

Jõhvis pronksööl kogunemise korraldanud meest karistati tingimisi

Postimees, 14.01.2009 16:31

Hanneli Rudi

  Vladimir Gerassimov (esiplaanil paremal) peab 27. aprillil 2007 Jõhvi keskväljakul kõnet, kus nõuab valitsuse tagasiastumist ja pronkssõduri taaspaigaldamist Tõnismäele.

Vladimir Gerassimov (esiplaanil paremal) peab 27. aprillil 2007 Jõhvi keskväljakul kõnet, kus nõuab valitsuse tagasiastumist ja pronkssõduri taaspaigaldamist Tõnismäele. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viru maakohus karistas täna pronksöö ajal Jõhvis meeleavaldust korraldanud Vladimir Gerassimovi kaheksakuulise vangistusega kahe aasta pikkuse katseajaga.

«Otsuse kohaselt mõisteti ta õigeks politseiametnike suhtes psüühilise vägivalla kasutamises ja massiliste rahutuste organiseerimises,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk.

Tänasel istungil leidis kohus, et mees on süüdi keelatud avaliku koosoleku kokku kutsumises, korraldamises ja karistuse kandmisest kõrvale hoidmises.

Talle mõisteti karistuseks kaheksakuuline vangistus kaheaastase katseajaga ning sellest arvatakse maha kaks eeluurimise ajal arestimajas veedetud päeva. Lisaks peab mees hakkama käima kriminaalhooldaja juures.

«Kuna üks paragrahv [massirahutuste korraldamine – toim] langes ära, siis ei saanud kohus talle määrata sama karistust, mida prokurör nõudis,» ütles Luuk.

Tema sõnul otsustab Gerassimovi süüdistanud eriasjade prokurör Antti Aitsen pärast motiveeritud kohtuotsusega tutvumist, kas kaebab selle edasi või mitte.

Gerassimovi süüdistati 2007. aasta 27. aprillil keelatud avaliku koosoleku korraldamises Jõhvi keskväljakul ning seal viibinute üleskutsumises vägivallatsemisele, avaliku korra rikkumisele, rahvusliku vihkamise õhutamisele ning politseile ja valitsusele allumatusele.

Samuti kutsus ta inimesi Jõhvis üles rüüstama ja purustama, mille tagajärjel lõhuti mitme Jõhvis tegutseva asutuse klaasid.

Ka ei allunud ta tol õhtul ametivõimude korraldustele ja kutsus inimesi üles takistama tema kinnipidamist, seisis süüdistuses.

Lisaks süüdistati Gerassimovi karistuse kandmisest kõrvalehoidmises, sest kuigi kohtuotsuse kohaselt oli tal juhtimisõigus äravõetud, tabati ta taas autot juhtimas.