VE: Katõn

Vene kohus lükkas tagasi Katõni sugulaste kaebused
 
Postimees, 29.01.2009 15:46
Venemaa ülemkohus lükkas täna tagasi apellatsiooni, milles Poola ohvitseride ja haritlaste sugulased nõudsid Teise maailmasõja ajal hukatud omaste massimõrva uurimist.
Katõn.jpg:
 
Venemaa ülemkohtu otsus lõpetab massimõrva ohvrite lähedaste aastate pikkused jõupingutused selle nimel, et Vene võimud asuksid uurima Katõni (Katyñ) lähistel metsas nõukogude eriteenistuste poolt toime pandud inimsusevastaseid kuritegusid, vahendas AP.

Pärast seda kui NSV Liit oli vastavalt Molotov-Ribbentropi paktile okupeerinud 1940. aastal Poola idaosad ja vahistanud muuhulgas sealsed haritlased, riigitöötajad ja sõjaväelased, võttis NLKP poliitbüroo vastu üle 20 000 vangi hukkamisotsuse.
Smolenskist 20 kilomeetri kaugusel asuvas Katõni metsas lasti maha tuhandeid Poola ohvitsere ja politseinikke. Lisaks hukati neid üle kogu maa asuvates NKVD keldrites ning Ukrainas ja Valgevenes.

Pärast NSV Liidu taganemist kujunes Katõnist propagandistlik sümbol. Poola okupeerinud natsionaalsotsialistliku Saksamaa väeosad teatasid, et on avastanud NKVD poolt hukatute massihaua, kuid NSV Liit lükkas veretöö sakslaste kaela. Teise maailmasõja lõppedes kujuneski sellest niiöelda ametlik versioon, kuid poolakatele oli tõde teada ja seetõttu otsustasid kommunistlikud võimud Katõnist rääkimise üldse keelata.

NSV Liit tunnistas end kuritöös süüdi alles 13. aprillil 1990. aastal, kui kommunistliku impeeriumi viimane juht Mihhail Gorbatðov teatas, et Katõni veresauna pani Jossif Stalini käsul ning kommunistliku partei ja valitsuse tippjuhtide isiklikul heakskiidul toime NKVD.

Sellele vaatamata ei kuulutanud toimunut inimsusevastaseks kuriteoks ja leiti, et selle eest vastutavad ainuisikuliselt NSV Liidu tolleaegsed juhid. Vene sõjaväeprokuratuur küll uuris tapmisi, kuid 2004. aasta septembris uurimine lõpetati, kuna Katõnis toimunut ei peetud sõja- ega inimsusevastaseks kuriteoks.

Varem on kohus tagasi lükanud ka omaste hagid, millega taotleti Katõni metsas hukatute rehabiliteerimist, viidates kuriteo aegumisele ja asjaolule, et sellise kaebuse võivad esitada ainult isikud, kelle õigusi on rikutud.  

Toimetas Jürgen Tamme, reporter