VE: Tooming, Peeter – fotograaf ja ajakirjanik

Peeter Tooming – fotograaf ja ajakirjanik, sündis 01.06.1939.a.Rakveres. 1974.a.-l lõpetas ta Tartu Riiklikus Ülikooli ajakirjandusosakonna.1961.-1994.a.-il töötas P. Tooming “Tallinnfilmis” tõsielufilmide (vanasti kutsusti neid dokumentaalfilmideks) rezhissööri ja operaatorina ja tegi üle 100 filmi.

Oma fotoloomingut alustas ta 1964.a-l fotoklubi “Stodom” asutamisega ja sellest klubist kujunes pikka aega üks fotoelu suunajaid Eestis. Peeter Toominga sulest on ilmunud 15 fotoraamatut ja -albumit ja tema üheks elutööks võiks nimetada fotoraamatute sarja “55 aastat hiljem” kui ta hakkas käima Virumaalt pärit fotomehe Carl Sarapi jalajälgedes ja püüdis
jäädvustada neid kohti üle poole sajandi hiljem. Tore on märkida, et
sarja esimeseks raamatuks sai “Virumaa 55 aastat hiljem”. Üheks tema omapäraseks fotopublitsistlikuks teoseks on koostöös isaga valminud (Virumaa Fondi toel) “Maantee kutsusb”, kus üsna huvitavalt jutu ja foto abil on ühte kohta näinud Osvald Tooming (1920-30-tel) ja Peeter Tooming 1980-90-tel aastatel.

Peeter Tooming on ise koostanud üle 120 isiknäituse ja on osalenud ligi 300 rahvusvahelisel fotokonkursil ja näitusel ja on pälvinud AFIAP-i tiitli. Tema kaasabil oli Põlevkivimuuseumi näitusessalides üle 100 fotonäituse ja
tänu tema kaasabile sai virulane näha huvitavaid ja eksootilisi
fotonäitusi ja fotokirjandust. Ta oli ka erakordne fotoelu propageerija ja kritiseerija ja nende artiklite kaudu saime ülevaate kodu-maisest fotoelust kohaliku ja maailma mastaabis. Ta üheks eluunistuseks oli Eesti Fotomuuseumi loomine (saigi alguse Raevanglas) ja samasse keldrisse oma fotogalerii “LEE” rajamine, mis kujunes ka üheks fotoelu sisuliseks keskuseks (v.a. muidugi tema kodukelderlaboratoorium).

Peeter Tooming. Era.jpg:

P. Tooming kujundas Haljalast Eesti fotoelu keskuse ja pani aluse fotopreemiale, mille üheks laureaadiks oli ka tema kolleeg Virumaalt Juhan Lasman.

Peeter Toominga elutee lõppes 17. mail 1997.a-l.

Tema viimaste aastate võitlusest raske haigusega ja tema tööst on teinud filmi Jüri Sillart “PEETER”, mis saavutas ka häid tulemusi eelmisel aastal.

Arthur Ruusmaa isiklike kohtumiste materjalide najal.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.