VE: Ruusmaa, Arthur – museoloog

Olen sündinud 22.oktoobril 1956. aastal kaugel Siberimaal Novosibirski
oblastis küüditatute perekonnas. Peale pooleteist aastast Siberi staaþi (vanematel muidugi rohkem, natuke üle 9 aasta) tulime tagasi Eestiise. Järgmised 17,5 aastat möödus mul Viljandimaal. Algul väikeses Rootsi talus ja alates 4.klassist Mõisaküla linnas. Mõisakülas alustasin ka oma museoloogilist tegevust. See oli 1968.a-l, mil alustasin tegevust Mõisaküla muuseumi noortesektsioonis ja esimeseks tööks oli tuletörjekiivri puhastamine ja korrastamine näituse tarvis.

Siin tegin ka esimest tutvust ajakirjaniku tööga ja kirjutasin oma esimesed artiklid muuseumi töö kohta. Peagi aitasin koostada näitusi ja olin ka giidiks muusikariistade näituse ajal. See on siiani meeles, sest nii palju korraga töötavaid vanu muusikariistu pole ma enam näinud.

Mõisaküla Keskkooli lõpetasin 1975.a kevadel ja proovisin minna õppima ajalugu Tartu Ülikooli. Esimene katse ebaõnnestus ja nii tuli minna aega teenima Nõukogude Armeesse. Kaks aastat olin tankistiks (ujuvtanki komandõriks) polaarjoone taga endises Karjala Soomes.1977 a-l sai armeeteenistus otsa tankivägede vanemseersandina.

Nüüd astusin Tartu Ülikooli nn. “null-kursusele” ajalugu õppima ja 1978a.-l sai minust üliõpilane, kelle kursustekaaslaseks said tulevased tuntud poliitikud Mart Laar, Küllo Arjakas, Lauri Vahtre, arheoloog Heiki Valk, TÜ õppejõud Eero Medijainen jt. 1983.a-l lõpetasin Tartu Riikliku Ülikooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja kutsega.

Side Mõisaküla muuseumiga säilis ka ülikooli ajal ja siis tegin ma väljavõtteid arhiivimaterjalidest, mis kajastasid Mõisaküla arengulugu. Oma museoloogiapraktika läbisin ka kodukoha muuseumis.
15. novembrist 1983.a-st kuni 16.jaanuarini 1999.a-l olin ametis Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumi direktorina ja sellele järgnes töö Ida-Virumaa muinsuskaitse vaneminspektorina.

Alates 01.jaanuarist 2000. aastast olen ametis Võrumaa muuseumis teaduri ametikohal. Nii et muuseumitöö jätkub.

Virumaaga seovad mind praegugi Kohtla kaevandus-muuseum, kodu-uurijad, Kaitseliit, “Virveti” tantsijad, saksa sõjahauad ja Virumaa Leksikon.

Arthur Ruusmaa: siin valmivad artiklid Virumaa leksikonile:  
Virumaa perioodil tegelesin kodu-uurimisega, muinsuskaitsega (läbi Jõhvi Muinsuskaitse Klubi) Ida-Viru SOMSiga, turismiga (olen Ida-Virumaa atesteeritud giid) ,ajakirjanikutööga ( nii kirjutav, rääkiv ja ka näitav press) ja näituselise tööga.

Praegusel ajal tegelen Abel LEE tööde tutvustamisega. 

Arthur Ruusmaa

Juuli, 2002

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.