9. september

  • 09.09.1890.a. sündis Vaivaras tulevane Eesti Vabariigi riigisekretär Karl-Johannes TERRAS. Ta on jätnud oma jälje ka Eesti
    spordilukku. K-J.Terrase algatusel pandi alus esimesele küla
    jalgpallimeeskonnale – Perjatsi jalgpallimeeskonnale, mille ridades ta ka ise kaasa lõi. 1934.a. hakkas K-J. Terras juhtima Eesti Spordi Keskliitu ja 1936.a-st on ta seotud Eesti Olümpiakomiteega. 1939.a. valiti K-J.Terras EOK eluaegseks liikmeks. Tal oli suur au vastu võtta 1936.a. Berliini olümpiamängude sangareid nii riigi (1921.a-st oli ta Eesti Vabariigi riigisekretär) kui ka sporditegelasena.K-J.Terras suri 25.12.1942.a.
  • 09.09.1910.a. sündis Narva-Jõesuus Hugo TAMBET, kes oli Narva-Jõesuu skautrühma rajaja ja Narva Linna Noorkotkaste Maleva instruktor. Suri Narvas 16.06.1940.a.
  • 09.09.1938.a. kirjutas “Rahvaleht”
    “Maa kaob kündja jalge alt  Sala küla Virumaal on alt õõnes.
    Kiviõli kaevanduse külje all asuva Sala külas juhtus ühe talu põllul kündva talumehe Seroga õnnelik õnnetus. Mees tundis kündes nagu
    hakkaks maapind tema jalgade all vajuma, ta hüppas paar sammu edasi ja siis tagasi vaadates nägi, et umbes kahe ruutmeetri suurune maatükk vajus sügavusse, jättes järele augu.Selle nähte põhjuseks on asjaolu, et Kiviõli põlevkivikaevandus asub otse Sala küla põldude all ja kohati on maapinnaalune kaevanduskäikudes liig õhukeseks õõnestatud. Sügisestest vihmadest pehmeksleotatud maapind hakkab nüüd alla vajuma.”
    Mõni artikkel allpool oli järgmine kirjutis:
    “Ühel talunikul Sala külas on sisse vajunud ka küünialune.
    Nii on mitmes talus maapinna vajumine kujunemas ohtlikuks taluhoonetele. Praegu on päevakorral Sala küla ostmine kaevandusele. Küla taluomanikud on selles küsimuses asunud kahte vastasleeri: kaheksast talunikust on neli müümise poolt, kuna ülejäänud neli ei taha mingi hinna eest müüa oma maad kaevandusele ja maade võõrandamise kartusel on enda huvide kaitsmise annud Tallinna ühe vanema ja tuntuima advikaadi hooleks. ”
    Siia võib juurde lisada,et sarnaseid juhtumid pole uudiseks ka
    tänasel päeval, kui vaadata natuke ajas tagasi Kukruse lähedale.(A.R).09.-10.09.2000.a-l oli Iisakus Ida-Viru IV Maalaat.
  • 09.09.2000.a-l oli XV Jõhvi rahvajooks.Muuseumi materjalide põhjal Arthur Ruusmaa.