20. september

  • 20.09.1700. a. saadeti Tartu voorimees Joachim Narva kanti andmeid hankima. Ta teatas, et Jõhvi mõisas on ta eest leidnud talupoegi, kes ühes toas on õginud ja purjutanud ja härrastetuppa on aga pannud oma hobused. Kõik aknad on tubades puruks pekstud ja mõis ise paljaks riisutud. Maa Narva suunas nägevat välja haletsusväärne ja kõik sakslased on ära põgenenud ja talupojad ise märatsevad veel õelamalt kui vaenlane – see oli talupoegade kättemaks mõisnikele.
  • 1863 Suri Jacob Grimm, saksa filoloog ja rahva-luulekoguja, üks muinasjutu-autoritena tuntuks saanud vendadest Grimmidest.
  • 20.09.1917 sündis Illuka vallas maamöötja Karl KUNINGAS, kes jõudis Eesti Kaitsevägedes kaprali auastmeni. Tema sõjamehetee Soomes sai alguse 16.12.1943 väljaõppelaagris Taavettis ja staabi kompaniis. Siis tulid võitlused Viiburi lahe ja Vuokse tõrjelahingutes. Eestimaa tee tuli ette võtta 19.08.1944. Ta suunati Kehra õppelaagrisse. Pärast sõda oli K. Kuningas ametis hobusekasvatajana. Oma haridust täiendas EPA-s, mille lõpetas 1962.a. Alustas projekteerijana ja projekti peainsenerina tööd Eesti Maaparandusprojektis. K. Kuninga elutee lõppes 24.08.1989.a.
  • 20.09.1925 kirjutab ajaleht “Päevaleht” teatrikursustest Kohtla-Järvel.
    Kohtla-Järve kaevanduse haridusselts korraldab teatrikursused, mille juhatajaks kutsuti R. Kuljus, kes oli lõpetanud eelnevalt draama stuudio kursused. Kohtla-järve kursustest osavõtt oli elav, sest kohe pani end õpilastena kirja 45 isikut.
    Siia võib juurde lisada, et Kohtla-Järve kaevanduse hariduse selts
    (eesotsas oli keemik Karl LUTS) organiseeris mitmeid kursusi oma
    töölistele kultuurilise töö korraldamiseks – Tallinnast kutsuti tihti kohale professionaalsed teatritegelased, muusikud jms. kohaliku elanikkonna kultuuriliseks harimiseks.
  • 1963 USA president John Kennedy esines ÜRO Peaassamblee ees ettepanekuga korraldada USA-Nõukogude Liidu ühisekspeditsioon Kuule.
  • 1996 Lennart Meri valiti tagasi Eesti presidendiks.
  • 2002 Venemaal Põhja-Osseetias jäi maalihkes kadunuks kuni 100 inimest, nende seas 27-liikmeline filmimeeskond, mida juhtis tuntud Vene rezissöör ja näitleja Sergei Bodrov juunior.Interneti ja Põlevkivimuuseumi materjalide põhjal Arthur RUUSMAA.