25. oktoober

1616 Hollandi meresõitja Dirk Hartog avastas Austraalia.

1700. aastal rüüstasid B. Sheremetjevi väesalgad Rakvere.

1881 Sündis Pablo Ruiz Picasso, kunstnik, kelle maale ostetakse miljardi krooniga.

1895 sündis Iisakus I ja II liigi 3. järgu Vabadusristide kavaler leitnant Reinhold Sabolotnõi. Temast loe pikemalt Virumaa Leksikonist).

1897 sündis Voka vallas veltveebel Johannes NEILAND (esineb ka nime all MEEME), kes Vabadussõjas võitles vabatahtlikuna 4. jalaväerügemendi kuulipildujate komandos. Osales Vabadussõja esimesest lahingust (Narvas Joala lahinguväljal) kuni sõja lõpuni. J. Neilandi teeneid hinnati II liigi 3. järgu Vabadusristiga. J. Neiland (Meeme) oli üks osalisi Kohtla-Järve Kalevi Maleva vabadussamba taastamise üritusel 23.02.1993.a. Johannes Neiland suri 22.02.1994, on maetud Jõhvi kalmistule.

1925 kirjutati ajalehes “Kaja” põlevkivist saadud bensiini proovimisest: “Reedel, 23. oktobril prooviti juba mitmendat korda Maheri vabrikus põlevkivist saadud bensiini. Seekord tarvitati prooviks ühte Ameerika süsteemilist autot. Selgus, et põlevkivi bensiini tarvitamise puhul tuleksid karburaatorid ümber teha. Proovimisel ei löönud põlevkivibensiin autot kohe käima, vaid tuli võõrast bensiini käimapanemise algul tarvitada. Käigul töötas aga põlevkivi bensiin üsna hästi. Peale selle, kui proovimised lõpetatud, hakkab vabrik bensiini suuremal hulgal valmistama”. Siia võib juurde lisada, et see eelsüütamise probleem saigi põlevkivi bensiini juures segavaks faktoriks – teda on püütud küll piirituse lisamisega äkilisemaks muuta (oktaanarv oli 72), kuid see tegi jälle bensiini kallimaks. A.R.

1931 sündis kindralleitnant Aleksander EINSELN, kes Eesti Kaitseväe juhatajana avas kolmandat korda Jõhvi Vabadussõja mälestussamba 23.06.1993. aastal.

Huvitav on lisada, et 9 aastat hiljem (25.10.1940.a) öösel pimeduse varjus purustasid kommunistid esimese Jõhvi Vabadussõja mälestussamba ja selle õhitud killud visati Jõhvi mõisa vastas asunud karjääri (hiljem tehti selle kohale ETKVL kaubalaod). Kolmanda samba avamise eel püüdsime sealt neid kilde leida, kuid ei õnnestunud ja nii tuligi sammas taastada kirjelduse järgi.

1987 olid Slantsõs Kohtla-Järve linna sõpruspäevad. Päevade raames astus meeskoor “Kaevur” üles oma kontsertidega Novoselskis ja Slantsõs.

1997 Leedu president Algridas Brazauskas ja Vene riigipea Boriss Jeltsin allkirjastasid Moskvas Leedu-Venemaa piirilepingu ning majandusvete ja rannikumere jagamise lepingu.

2003 Siberis vahistati naftafirma Jukos juht Mihhail Hodorkovski.

Kasutatud muuseumi, Ida-Viru SOMS-i, Lembit Kiisma ja interneti materjale. Arthur Ruusmaa