31. oktoober

1517 Martin Luther naelutas Wittenbergi lossikiriku uksele oma 95 teesi, sündmus tähistab reformatsiooni algust Saksamaal.

31.10.1894. sündis Iisaku vallas tulevane vanemallohvitser Albert TERNO, kes Vabadussõja tegi läbi 4. jalaväerügemendi 6. kompanii rühmavanemana. Pärast haavatasaamist 1919.a. oktoobris ta evakueeriti. Tema vabadussõja tegusid märgiti II liigi 3. järgu Vabadusristiga. Andmed lõpevad teatega, et suri peale 1936.a-t.

31.10.1910. aastal õnnistati sisse IISAKU RAHVAMAJA.

31.10.1925.a “Päevaleht” kirjutas järgmist:
Soome ekskursantide muljed Eestist. “Uusi Suomi” kaastöölistel oli jutuajamine Eestit külastanud Soome Kõrgema Tehnikakooli üliõpilaste ekskursioonijuhi hr. Stigelliga, kes reisimuljetest kõneledes ütles järgmist: Erilist tähelepanu äratasid Kohtla kaevandused ja tehased (muidugi on mõeldud Kohtla-Järve kaevandust -A.R.). Kaevandus on suur ja hästi organiseeritud. Õppereislaste imestust äratas põlevkivi laialdane tarvitamine Eesti tööstuses ja isegi raudteedel. Põlevkivikaevanduste pererahvas olid meie vastu väga lahked ja vastutulelikud, mis õppereislastele kõige paremad mälestused jättis. Narvas äratas õppereislaste tähelepanu Narva suurepärane riidetööstus. Vastuvõtmine oli ka siin ülilahke.”

1926 Suri oma imelise pääsemisoskusega kuulsaks saanud ameerika mustkunstnik Harry Houdini ehk Erich WEISS.

31.10.1931 sündis maletaja Iivo NEI, kel olid suured teened Lembit OLLI maletee kujundamisel. I. Nei oli ka üks Kohtla-Järve linna 50. aastapäevale pühendatud malefestivali organisaatoreid.

2000 Kasahstanist startis Vene rakett Sojuz TM-31, pardal kaks venelast ja üks ameeriklane, ehitatava rahvusvahelise kosmosejaama esimene alaline meeskond.

Interneti ja põlevkivimuuseumi materjalide alusel Arthur Ruusmaa.