12. veebruar

* 12.02.1915 – Narvas trükkali perekonnas sündis ajakirjanik ja prosaist Rein Vellend. 1957. aastal ilmunud jutustus “Rahutu kevad” ja 1958. a ilmunud novellikogu “Ärkamine”, 1964. a “Pärast tormi” annavad kujukalt edasi tolle aja konfliktsituatsioone.
* 12.02.1920 – Jõhvi saabus nädalasele visiidile Ameerika Punase Risti esindaja kapten Pollats. Jöhvi alevivalitsuse tänusõnad anti kapten Pollatsile edasi suure abi eest laste ja vaesemate kodanike toetamise ja abi eest.
* 12.02.1925 – Jõhvis sündis Lembit Hallikas, kes teenis Saksa armees ja 28. oktoobril 1943. aastal läks Soome jätkusõtta ja võitles Rajajoel, Viiburi lahel ja Vuoksel. Eestisse tagasi suunati 19. augustil 1944. aastal, õnnestus taanduda Saksamaale, kus hukkus 25. jaanuaril 1945. aastal. Maetud Schõnwitzi kalmistule.
* 12.02.1992 – Kohtla-Järve vanalinnas võeti maha V.I. Lenini sammas. Hiljem koos Jõhvi kesklinnas asunud sambaga läksid ta varju (peitu) Kukruse mõisa juurde ja siin jäljed kaovad… V.I.Lenin oli Kohtla-Järvel masstoodangu näide ja erilist kunstilist väärtust ei omanud. Ta oli omamoodi “hea haldjas” vanalinnas, sest siin juures toimusid pioneeriorganisatsioonile pühendatud aastapäeva üritused (19. mail) ja siis oli palju noori muuseumis külas, kes tulid sooja muuseumisse (tihti juhtus, et see päev oli üsna vihmane) ja ta oli omamoodi vanalinna keskpunkt, siis teati alati, et Põlevkivimuuseum asub Lenini juures vanalinnas ja kõik inimesed, bussijuhid oskasid võõra meile külla suunata.Peale Lenini äraminekut juhtus tihti mõnel mujalt tulnul raske teed leida muuseumisse. Huvitav on juurde lisada, et see plats oli vanasti üks ilusamaid ja korrastatumaid platse Kohtla-Järvel ja see koristaja-hooldajatädi, kes siin ilmast hoolimata iga päev korralikku tööd tegi (lõpu pool ilma rahatagi, sest kommunaalosakonnal ei olnud enam eraldatud summasid platsi hooldamiseks) väärinuks küll mingit autasu või aumärki. Selle samba aluse remontimisel (praeguses könepruugis renoveerimisel) tuli ilmsiks esimene skandaalne rahakulutus, sest 10 000 rubla eest tehtud kallis marmorplaatidest remont osutus blufiks, sest peagi hakkas “kallis karjala marmor” murenema. Marmoriks osutus marmorimitatsiooniga saepuruplaat. (Mälestused, mis kerkisid esile seda kuupäeva nähes ja 9 aastat selle kujul lähedal töötanud – Arthur Ruusmaa).
* 12.02.1998 – Sillamäe linnapeaks sai Tallinna ekslinnapea Jaak Tamm, kes oli sel kohal oma surmani 4. jaanuaril 1999. a.