13. veebruar

1633 Itaalia astronoom Galileo Galilei saabus Rooma ning vangistati katoliku kiriku inkvisitsiooni poolt.

1895 Vennad Lumiere’id said patendi oma algelisele filmiprojektorile

1906 – ajalehes “Postimees” avaldati artikkel 9. veberuaril toimunud Jõhvist suure partii relvade äraviimisest Tallinna. Enamuses olid need vanad eestlaetavad tuleriistad millega varestki ei oleks õieti julgenud hirmutama hakata. Kuigi enne äravõtmist öeldi, et pärast sõjaseisukorra ärakaotamist antakse püssid jälle tagasi, tundus see lubadus kõigile väga küsitav. Nii saadetigi Tallinnasse kõik oma vanad ja kasutamiskõlbmatud tuleriistad. Sõjariistade kandmise luba anti ainult mõisate teenijatele ja vallavanematele.

1921 – Mäetaguse vallas sündis Arnold Urbalu, kes ametilt oli autojuhiks. Soome sõtta sattus 29.02.1944. a ja oli lahingutes Viiburi lahel ja Vuoksel. Eestisse tagasi saadeti 19.08.1944.aastal ja peale Klooga laagrit läks õppima Tihemetsa NSTsse ja selle lõpetamise järel töötas mehhanisaatorina ja kaevurina.

1945 – hakkas ilmuma ajalehtede “Rahva Hääl” ja “Sovetskaja Estonia” lisaleht Kohtla-Järvel “Rohkem Põlevkivi”, praeguse “Põhjaranniku” eelkäija. Esimeses numbris oli hästi palju juttu haridusest, spetsialistidest ja nende vajadusest põlevkivimaa tarvis. Nagu teate, on see teema on aktuaalne ka tänasele ajakirjanikule ja tänasele põlevkivimaale. Soovingi sulemeestele jätkuvat indu ja teravat sulge siinse elu kajastamisel kõikide kantide pealt ja uusi auhindu ajakirjanikele. Ma loodan, et aastaid tagasi Põlevkivimuuseumi poolt kingitud paljusõnaline ja ühemõtteline savirusikas on ikka oma aukohal peatoimetaja riiulil.

1960 sündis maailma kuulsaim kiilaspäine jalgpallikohtunik Pierluigi Collina