15. veebruar

1893 – “Olevik” kirjutas: “Iisaku kirik on 6. skp. ära põlenud. Tuli arvatakse pragulisest korstnast hakanud olevat.Kiriku kella, mis 22 a.vana oli , ei olnud võimalik päästa, ainult altari pilt ja mõni muu asi. Kirik oli 46,5 aastat vana. Kuidas, meile kirjutatakse, on kogudus väga mures, sest ajad on ka kehvad ja kogudus veike”.

1962 – sündis näitleja ja lavastaja, praeguse Tallinna Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen. Oma populaarsusele pani ta juba aluse Jõhvis õppides, oma klassikaaslaste meenutuste järgi oli ta juba sel ajal naaskel igasugu asjast valmis teatrit tegema ja juba siis võlus teda vene klassika. Elmo Nüganeni kuulsus kasvas Viljandi teatris “Armastus kolme apelsini ” vastu etendusega, millest kujunes omamoodi kultuurifenomen, sest paljud inimesed said siit kosutust ning häid mõtteid ja sõnu oma ideede edasiandmiseks, tema lavastud vene klassikalised draamateosed on tiitleid võitnud rahvusvahelistel teatrifestivalidel ja konkurssidel. Ttema “Kolm musketäri” on toonud uue suuna meie teatriellu ja tema loomingut on pärjatud mitme Eesti teatriauhinnaga.

1965 Kanada võttis tarvitusele vahtralehelipu.

1994 – Pärnus loodi Eesti Rahvuslaste Keskliit, mille kongress peeti Tallinnas ja liidriks valiti tuntud vabadusvõitleja Tiit Madisson, kes ERKL esindajana viibis mitmel korral ka Virumaal. Ta pakkus välja mitmeid radikaalseid võtteid kuritegevuse ohjeldamiseks. Peagi sattus ta vastuollu Eestis valitseva korraga ja nii kujunes T. Madissonist taasiseseisvunud Eesti Vabariigi esimene poliitvang (siiani ka ainus).

Arthur Ruusmaa