26. november

Näitekirjanik Christian Rutoff Rajasaare.

26.11.1879. a. sündis Sõtke külas Kallasvälja talus vanemate seitsmenda lapsena Cristian Rutoff RAJASAARE. Alghariduse sai Türsamäe vallakoolis ja Vaivara Kihelkonnakoolis. Teda peavad vaivarlased sõna otseses mõttes oma küla meheks, oma kandi kirjanikuks. Christian Rutoff (hiljem Kristjan Rajasaare) töötas aastail 1898-1899 kontoriametnikuna Peterburis, siis oli taas kodutalus ja 1907.-st taluperehena.1914-1920 oli Narvas panga ja linnaametnik, seejärel mõnda aega ka sõjaväeametnik Soomes. 1920.a.lõpus tuli tagasi kodutallu ja jäi siia surmani. C.Rutoff oli kohaliku karskusseltsi “Külvaja” üks rajajatest ja oli samas ka näitejuhi ametis, lisaks ka Narva teatris “Võitleja” näitejuht. 

Oma näidendites kasutas ta ohtralt kohalikku murrakut. 1916.a. kirjutas C. R. Rajasaare näidendi “Vastu vett”, millega avati Tallinna Draamateater.  
Kümme aastat varem sai valmis näidend “Kahepaiksed”, 1911. a. Ibseni
mõjutustel “Kivi´, 1930.-l “Mässajad” ja 1932.a. komöödia “Väimehed” ja 1937-1938. aastail ilmus viimane, juba poliitiliste sugemetega etendus “Rahvamehed”. C. R. Rajasaare lavastas ka ise mitmed oma näidendid ja
oli ka ise osaline.

Vanadele vaivaralastele on meelde jäänud Rajasaare hea kõneoskus, erilise mulje jättis tema esinemine Tallinnas Rahvahariduse kongressil ja mujalgi. Tema kõnest on rahva mällu jäänud lause: “kui külasse pandi sisse elekter, röömustas organiseerija koos külarahvaga pimeduse üle saavutatud võidu üle. Piimaühingu saalis korraldati sel puhul koosviibimine, kus Rajasaare esineski vastava kõnega “Saagu valgus!” C.R.Rajasaare suri 18.mail 1940 ja maeti Vaivara uuele kalmistule.

1979.a novembris korraldas Kohtla-Järve Rajooni keskraamatukogu C. R. Rajasaare 100 sünniaastapäeva piduliku mälestuspäeva. Sel puhul käidi Vaivara surnuaial tema kalmul, õhtul istuti Vaivara klubis ja kuulati ettekannet kodu-uurija August Martinilt rajasaare tegevuse kohta Vaivaras. Hiljem esitas Toila näitering katkendeid C. R. Rajasaare komöödiast “Väimehed” ja meenutati kohtumisi omakandi mehega.

"Väimehed" autor Rajasaare-Rutoffiga 25.03.1932.Toilas.jpg:

Fotol C.R.Rajasaare näidendi “Väimehed” osalised Toilas 25. märtsil 1932. Autor esireas keskel (prillidega).

26.11.1900 registreeriti korporatsioon “VIRONIA”.

Kasutatud muuseumi materjale ja kodu-uurija Hilja Tartlandi väljakirjutisi ja fotokogu. Arthur Ruusmaa