2. detsember

1409 Avati Leipzigi ülikool.

1901 Esitleti esimest ziletti, leiutist, milleta miljardid mehed ja naised läbi ei saa.

1988 Pakistani peaministrist Benazir Bhuttost sai esimene naispeaminister islamimaades.

02.12.1887 oli ajalehes “Olevik” järgmised artiklid:
“Kuberneri korraldusega peavad joogikohad (kõrtsid) õhtul kell 10 kinni pandama. Kiriku ja kroonupühadel tehakse nad lahti kell 1 lõunal (so pärast kirikuteenistust – A.R.)”.
“Jõhvi postkontoris on jürikuust saadik uus postiametnik, kes sõnagi eesti keelt ei mõista.”

02.12.1938 oli Jõhvi linnavolikogu koosolek, kus olid arutusel Jõhvi linna lipp ja vapp. Pärast pikemaid vaidlusi võeti vastu vapp, mille ülemises osas olid punasel põhjal kolm kuuske ja alumises osas rohelisel põhjal kuldne hirvepea.
Linnade Liidule esitatud vapikavandil oli taotletud vapil kujutada Jõhvi püha allikat või allika lähedale ehitatud kiriku ning pisut kaugemal asuvate kindlusvaremete kujutamist. Lipp koosnes rohelistest ja valgetest ribadest. Vapp jõuti kinnitada, lippu aga mitte – enne tuli 1940. aasta.
Jõhvi lipu tõid uuesti välja 1990-tel rohelised ja ERSP-lased.

02.12.1939 korraldas Venemaa Soomega alanud Talvesõja käigus Tütarsaartele mereväedessandi. Saared on okupeeritud tänaseni. Tütarsaared olid Virumaa ja Soome vahelise nn sõbrakaubanduse oluline tugipunkt.

Kasutatud internetti, Lembit Kiisma väljakirjutisi vanadest ajalehtedest, arhiividokumentidest ja NSVL Sõjamereajaloo Atlasest.  Arthur Ruusmaa