21. detsember

TOOMAPÄEV – viimane suur tööpäev sel aastal, sest nüüd algab JÕULUAEG. Viimane aeg “must Toomas” toast välja ajada ja jõuluõlu käima panna.

1375 Suri itaalia poeet ja õpetlane Giovanni Boccaccio, kelle populaarseimaks teoseks on «Decameron».

1898 Pierre ja Marie Curie avastasid raadiumi.

1913 USA ajalehes New York World ilmus ajaloo esimene teadaolev ristsõna.

21.12.1962 läks Sirgala asula ja selle juurde kuuluv karjäär Vaivara külanõukogu alluvusest Viivikonna alevi TSN käsutusse. Samal päeval allutati Eesti NSV Ülemnõukogu seadlusega Kohtla-Järve rajooni koosseisu Jõgeva rajooni kuulunud Avinurme, Lohusuu ja Ulvi külanõukogud.

21.12.1972 alustas viimane põlevkiviešelon teed kaevandusest Käva-2 Kohtla-Järve Põlevkivitöötlemise Kombianaati. Kaevandusest Käva-2 oli saanud ajalugu. Viimase ešeloni teelesaatmise on fotolindile jäädvustanud Rudolf  Hindov, kelle fotodest koostatud albumid on ka Põlevkivimuuseumi kogudes.

21.12.1991 loeti Alma-Atas NSV Liidu eksisteerimine lõppenuks ja ajalukku pöörati uus lehekülg.

21.12.1993 võeti Narvas maha viimane V.I.Lenini monument Eestis. See viidi oma endisest kohast natuke eemale ja praegu asub Narva muuseumi õuel ja tervitab Venemaa poolt tulijaid. Muuseas, see on praegusel ajal Narva kuulsaim “inimene”, kellega tahaks end jäädvustada  iga välismaalane ja ükskõik kust pärit Narva külaline. Mahavõtmist nõudis toonane president L. Meri.

Arthur Ruusmaa interneti ja Põlevkivimuuseumi materjalide alusel