22. juuni

22.06.-21.07.1764 korraldas Katariina II ringsõidu mõõda Eesti- ja Liivimaad. Oma külaskäigu programmi lülitas Katariina visiidid Narva, Tallinna ja Pärnusse. Teel peatus ka Laagna mõisas (see oli üks tema lemmikkohti) ja Jõhvi mõisas.

1874 Seati üles esimene telegraafiühendus Brasiilia ja Euroopa vahel.

1898 sündis eesti keeles enim tutvustatud saksa kirjanik Erich Maria Remarque
22.06.1920 andis Eesti Vabariigi Mäeamet loa geoloogiliste uuringute tegemiseks Püssi-Sonda vahelisel maa-alal, mis pani ka aluse tulevase Kiviõli kaevanduse rajamiseks. Kiviõli kaevandus andis tööd ja leiba kuni 1989.-ni.

22.06.1991 algasid kolm päeva kestnud Lüganuse kihelkonna päevad. Ürituse raames tähistasid 15 küla oma esmamainimise 750. aastapäeva. Pidu algas Purtses, kus lipu heiskas küla vanim elanik Voldemar Paavo, ajaloost rääkis kodu-uurija Johannes Kangro, pidutuju lõid Purtse Noortekoor ja Kiviõli rahvatantsijad. Lüganusel avati Lembit Palmi tehtud mälestuskivi kihelkonna külade nimedega. Suurem osa küladest oli säilinud ainult nimena, selles oli ka oma osa toonasel “Oktoobri”, nüüdsel “Aidu” karjääril, kelle tööde ja tegemiste alla jäid mitmed külad.

22.06.1994 algasid Tallinnas kaks päeva kestnud soomepoiste päevad, kus Soomes Talvesõjas võidelnud veterane tervitas Soome Vabariigi kaitseminister Elisabeth REHN. Ka virulastest soomepoiste delegatsioon oli kohal. 

1995 Boriss Jeltsin ähvardas laiali saata riigiduuma, kui see tagandab valitsuse. Duuma loobus seepeale oma plaanist.

2005 Itaalia kohus mõistis seljataga eluks ajaks vangi 10 endist natsikurjategijat nende osaluse eest 560 Toscana külaelaniku mõrvamises Sant’Anna di Stazzemas. Tegu on riigi ühe veriseima tsiviilisikute tapmisega Teises maailmasõjas.

Kodu-uurija J.Kangro ja muuseumi materjale alusel Arthur Ruusmaa