23. jaanuar

1897 ilmus “Eesti Postimehes” pisike sõnum:
“Jõhvis on valerahategijad kinni võetud.”

1913 sündis graafik ja maalikunstnik Eduard EINMANN, kelle
loomingus oli suur tähtsus põlevkivi teemadel. Loomingulisi komandeeringuid Kiviõli ja Kukruse kaevandusse 1947-1949.a-l jäid meenutama 12 graafilist lehte sarjast “Stahhaanovlased”. Loomutruud ja heal tasemel pliiatsijoonistused on leidnud koha Põlevkivimuuseumi kunstikogus. Nende tööde juures hakkab silma professionaalsus, autor on osanud tõetruult edasi anda töövõtteid ja tööriistu. Eduard Einmann suri 27.10.1982.
Allakirjutanu esimene muuseumitöö-kogemus oligi Eduard Einmanni graafikakogu ostmine ja vormistamine Põlevkivimuuseumi kogudesse.

1923 sündis Heino Gustavson, tuntud meditsiini ja õlleasjanduse uurija Virumaal. Tänu temale on Jõhvis üles pandud Vanima maa-apteegi mälestuskivi ja koostatud Vabadussõja eelset ja -järgset käsitlev meditsiiniajalugu. Viimast on kajastatud koguteoses “Virumaa” ja Virumaa Entsükopeedia artiklites.

1943 sündis ajaloolane Hain Rebas, kes kaitseministrina oli mitmel korral külas Ida-Virumaal. Tema andis Viru Üksikule Jalaväepataljonile üle ka kaitseväeosa lipu.

1960 USA mereväe batüskaaf Trieste sukeldus Vaikses ookeanis rekordilise, 10 916 meetri sügavusele.

1964 Esmakordselt siirdati inimesele looma organ. USAs ðimpansi südame saanud patsient suri peatselt.

1989 oli Tallinnas Telemajas Valdo PANDI päev. Muu hulgas tunnistati 1988. aastal parimaks loominguliseks brigaadiks “Vaatevinkli” meeskond ja parimaks AK autoriks Koit RAUD Kohtla-Järve korrespondendipunktist.

Arthur Ruusmaa, kasutatud internetti, muuseumi,  J.Kangro ja L.Kiisma materjale.