28. jaanuar

1725 Suri Vene tsaar Peeter I.

1807 Londoni Pall Malli tänavale paigutati maailmas esimesena gaasivalgustus.

1897 toimus ülevenemaaline rahvaloendus. Loenduse andmete järgi elas Vene impeeriumis 1002738 eestlast. Neist Eestimaal (sealhulgas ka Narvas ja Valgas) – 878701 eestlast. Linnades oli eestlasi järgnevalt: Tallinnas 58807, Tartus 41176 ja Narvas 28572. Linnarahvastik moodustas 18,9% Eestimaa rahvastikust. Rahvaloenduse läbiviimise eest pälvisid mitmed eestlased Vene tsaaririigi hõbedased aumedalid (üks oli suurem, diameetriga 50 mm ja väiksem 30 mm), mida anti silmapaistvatele leondajatele. Võrumaa Muuseumi kogudes on tallel väiksem medal.

1944 lõpetasid Jõhvis töö nii alg- kui ka keskkool, sest sõjaoht tuli järjest lähemale ja koolimaju kasutati taanduvate sakslaste poolt nii haigemajade, staapide kui ka vägede formeerimise kohana. Siin valmistati ette rühmitusi vastupanu organiseerimiseks ja tehti ettevalmistusi taganemiseks. Sõjatormis algkooli hoone säilis, kuid praeguse viadukti all asunud keskkooli hoone aga hävis.

1963 alustas Tartus tööd Eesti Spordimuuseum, kus on palju materjale virulaste kohta. Virulased on aktiivselt osalenud spordiajaloo kogumisvõistlustel (edukaim on olnud nüüdne pärnakas Voldemar Remmel, kodu-uurija Johannes Kangro). Ka praegu on virukad ja eksvirukad aktiivsed tegelased Eesti Spordi Ajaloo Seltsis, mis tegutseb samuti Spordimuuseumi juures. Seltsi tööd koordineerib endine spordimuuseumi direktor Enn MAINLA.

1965 oli esmakordselt eetris hiljem suure populaarsuse võitnud lastesaade “Tipp ja Täpp“.

1986 Florida taevas plahvatas kosmosesüstik Challenger.

1998 Indias Poonamallees mõisteti 26 inimest süüdi vandenõus ja endise peaministri Rajiv Gandhi tapmises. Kõigile määrati surmanuhtlus poomise läbi.

Arthur Ruusmaa