17. aprill

17.04.1892 sündis Narvas II liigi 3. järgu Vabadusristi kavaler major Rudolf  UUK, kes teenis Eesti Vabadussõjas soomusrongidel nr.2 ja 4. Suri represeerituna Tallinnas 29.06.1941.

17.04.1908 saabus soomuslaevaga “Oskar” Tallinnasse Rootsi kuningas Gustav IV, kes samal päeval sõitis rongiga Tsarskoje Seloosse. Tagasi saabus Tallinnasse 26.aprillil. Seega sõitis Rootsi kuningas kaks korda ka Jõhvist läbi.

17.04.1942 avati Narvas 1941.-l punaväelaste poolt õhitud raudteesilla asemele uus sild, ent seegi püsis vaid mõne kuu – kuni järgmise Nõukogude lennuväe rünnakuni.

17.-18.04.1947 oli Kiviõli Rahvamajas Eesti Kunstifondi poolt loomingulisele komandeeringule saadetud kunstnike E.Einmanni, N.Espe
ja A.Pilari tööde näitus. Näitust külastas kahe päeva jooksul 300 inimest (küllaltki hea külastatavus – A.R.).

Heameel on tõdeda, et enamus nende kunstnike sel perioodil valminud töödest on leidnud oma koha Põlevkivimuuseumi kunstikogus. Nende tööde väärtuseks on ka see, et nad on loomutruud nii inimeste kui töövõtete kajastamisel, sest kunstnikke juhendasid nende tööde tegemisel põlevkivitööstuse töölised. Ja nagu kunstnikud ütlevad oma meenutustes, olid juhendajad karmid ja õiglased kriitikud – oskasid kunstnikele näidata nende eksimused:Seetöttu peeti seda loomingulist komandeeringut heaks
õppetunniks. Muuseumi kogudes on sellest komandeeringust Nigul Espe
ja Eduard Einmanni looming.

17.04.1991 rajati Tallinnas Jaan Tõnissoni Instituut, mis on korraldanud palju koolitusprogramme Ida-Virumaal ja seda eriti Narva-Jõesuus.

Arthur Ruusmaa, aluseks oma väljakirjutised ja muuseumi kogud.