21. aprill

21.04.1896 sündis Peetri vallas Narva lähistel II liigi 3.järgu Vabadusristi kavaler Martin BERGFELDT. Eesti Vabadussõjas teenis veltveeblina 4.jalaväerügemendi ratsakomandos. Suri peale 1937.a-t.

21.04.1933 kell 10 hommikul sattusid hädaabitöölised, kes puhastasid maaaluseid käike ja ruume, ühte senitundmata käiku. Käik algas Vestervalli vanast bastionist ja läks Bastion Borgi suunas.
Kohe peale käigu leidmist ilmusid kohale ametivõimud ja eriteadlased, kes asusid käiku uurima. Käik oli võrdlemisi hästi säilinud. Tungiti edasi ligi 100-120 meetrit ja umbes südalinna kohal sulges massiivne rauast uks sissetungijate tee. Läbi lukuaugu oli näha ees suur ruum, milles riiulid ja riiulitel oli näha midagi kollast-hiilgavat….
Eritedlased arvavasid, et siin oli tegemist rootsiaegse – võib-olla isegi kuningas Karl XII varakambriga. Ukse lukud ja riivid oli tugevad ja seetöttu tuli uks hapnikuga lahti põletada. Seniks asetati käigu ette aga valve, sest niipea kui kambri leiust kuuldus linnas levis, siis kogunes salapärase käigu ette tuhandeid uudishimulikke.
Kedagi aga ligi ei lastud, isegi ajakirjanikke ja järgmises lehes loodeti ka kullakambri saladus avalikkuse ette tuua.

Kahjuks ei ole ise seda lehte näinud. Aluseks Virumaa Teataja 22.04.1933.

21.04.1936 kirjutas “Postimees” artikli: Eesti bensiin Soome.
Meie põlevkivikaevanduste õlivabrikud on juba Soomes leidnud bensiinile kindla turu. Igal nädalal saadetakse Narva jaama kaudu üle Leningradi 3-4 tsisterni bensiini. Eesti bensiini saatmise üle SSSR-i Soome on sündinud juba mitu kuud.

Arthur Ruusmaa muuseumi materjalide alusel.