9. mai

1915 Prantsuse väed ründasid Saksa armee positsioone Arras’s. Sellega algas 27. maini kestnud Artois’ lahing.

1927 Austraalia pealinnaks sai Melbourne’i asemel Canberra.

1927 sündis Jenny Siimoni peres orelimangija ja pianist Aime TAMPERE. Ta alustas õpinguid Tallinna Konservatooriumis Alfred Karindi klassis, klaveritunde sai Bruno Luki juures. 1945-1982 töötas Tallinna Muusikakoolis klaveriõpetajana, kusjuures 1970st oli kuus aastat direktori toolil. 1974-1984 mängis orelit ERSO-s. Ta on teinud mitmeid häid soolokontserte ja avaldanud põhjalikke kirjutis orelimuusika kohta.

1929 sündis Saka külas tõlkija Valter RUMMEL, kes põhiliselt tõlkis lastekirjanduse klassikat (tema tõlgete hulka kuuluvad M.Twaini “Prints ja kerjus”, A.Milne “Karupoeg Puhh”, R.Kiplingi “Mowgli” jt.) ning on toimetanud ka vene- ja teisi võõrkeelseid tõlkeid.

1956 1956. aasta 9. mail külmavereliselt Suurbritannia parlamendi ees seisnud peaminister Sir Anthony Eden keeldus vastamast pärimistele, kas valitsus teadis Lionel Crabbi sukeldumisest NSV Liidu ristleja Ordþonikidze juurde, kui see Portsmouthi sadamas seisis.

1965 süüdati Igavene tuli Kohtla-Järve vanalinnas endise klubi “Patrioot” ees. Siit algasid omal ajal enamus laulupidusid (laulupidude tuli süüdati siin), siis sõideti lahtisel autol tõrvik rahvarõivais segapaari käes Toila laululava suunas.

1986 Suri ðerpa Tenzing Norgay, kes koos Edmund Hillaryga 1953. aastal Dþomolungma (Mount Everest) vallutas.

Arthur Ruusmaa, kasutatud Sulev Hurma, Lembit Kiisma materjale ja ka
muuseumi kogusid.