16. mai

1343 sõlmisid Harju-Viru vasallid kokkuleppe orduga ja andsid vastava ürikuga maa ordu kaitse alla. Tallinna ja Rakvere linnuste pealikuks nimetati Viljandi komtuur (rüütliordu kõrgeim piirkondlik võimukandja -A.R.) Goswin von HERIKE.

1703 Suri prantsuse muinasjutukirjanik Charles Perrault, «Okasroosikese» ja «Punamütsikese» autor.

1770 14aastasest austerlannast sai Prantsuse saatuslikemaid naisi – 16. mail 1770 pandi Marie Antoinette, 14aastaselt mehele endast aasta vanemale Prantsuse troonipärijale – tulevasele kuningas Louis XVI-le.

1804 Napoleon Bonaparte kuulutati keisriks.

1887 sündis Peterburis luuletaja Igor SEVERJANIN (kodanikunimega  Lotarjov), kelle elu ja looming oli 1918.a-st seotud Toila ja Virumaaga. Koos abikaasa Felissa Kruudiga tölkis ta eesti luulet vene keelde. Suri 20.12.1941 ja on maetud Tallinnas Siselinna kalmistule. Loe lisa VE-st.

1899 valis Jõhvi Tuletõrje Selts oma koosolekul Eestimaa kubernerihärra oma selti auesimeheks.

1879 sündis Narvas helilooja ja dirigent Eduard TAMM, kes on suure jälje jätnud Võrumaa kultuuriellu. Temast loe pikemalt VE-st.

1929 Hollywoodis anti välja esimesed USA Filmiakadeemia auhinnad. Kaks aastat hiljem nimetati preemiad Oscariteks.

1960 sündis kunstnik ja kunstipedagoog Tiina VIIRELAID, kes pärast Kohtla-Järve I Keskkooli lõpetamist õppis kunsti ERKI-is. On töötanud Tartu Kunstikooli õppejõuna (tema vahendusel olid mitmed kunstikooli näitused muuseumis ja Valges saalis), oli ka Tartu kunstielu juhte. Kunstnike Liidu esimehena ja virumaalasena on korduvalt teinud oma näitusi Jõhvi ja Kohtla-Järve näitusesaalides. Mitmed tema tööd on ülal ka Kohtla-Järve Linnavalitsuse ruumides. Praegu töötab vabakutselisena ja tema üheks tuntumaks tunnusmärgiks on TARTU linna logo.

Arthur Ruusmaa, kasutatud M.Mõtuste, S.Hurma ja isiklikke väljakirjutisi.