VE: Veerpalu, Andrus – olümpiavõitja

(15.12.2003)

Veerpalu tõmbas suusaloteriis peavõidu
Jaan Jürine, Davos

Ruut  Suusalegend Björn Daehlie ennustas eestlasele Davosist esikohta

Ruut  Alaver: ilma sobiva suusata selles konkurentsis ei võida

Uudise pilt
Andrus Veerpalu pidi tänavuse esimese etapi võiduni jõudmiseks lõpukilomeetritel tõrjuma venelase Nikolai Pankratovi ootamatu rünnaku.

Davosi MK-etapil aukülalisena trooniv Norra suusalegend Björn Daehlie ennustas enne meeste 15 km klassikadistantsi Norra TV-s esikohta Andrus Veerpalule.

Veerpalu pöidlahoidjate rõõmuks Daehlie ei eksinud.
Sekundiheitluses suutis Veerpalu maha murda noorukese üllatusmehe Venemaalt Nikolai Pankratovi. Teised eesotsas rootslase Anders Södergreniga kaotasid elu kolmanda MK-võidu võtnud Veerpalule juba selge vahega.
“Keegi Veerpalu konkurentidest ei valda klassikalist tehnikat sel kombel,” kõlas Daehlie põhjendus.
“Võttis norralastel aga aega, et seda märgata. Tunnustus sellegipoolest,” arvas Eesti suusatajate treener Mati Alaver, kes Davosis ei pruukinudki oma lemmikütlust: “Polnud paha.”
Üks mees võis veel salamisi rõõmustada. Norralane Magne Myrmo on ise noorena Davosis kiirelt suusatanud. Neli aastat tagasi määris ta oma kaasmaalasele Frode Estilile võidu toonud suusad, nüüd meie hooldemeestega koostööd tehes soovitas Veerpalule edu toonud määrdevariandi.


Hirm lõi naha vahele
6,2 km kohal juhtis Veerpalu võistlust 9-sekundilise eduga 20-aastase Pankratovi ees. 11,2 km kohal oli edu veel neli sekundit. “Sõitsin suurema osa distantsist teadmisega, et mul on paras edumaa. Eelviimase ringi lõpus või viimase alguses kuulsin, et venelane on kahe sekundi kaugusel. Tuli viimane välja pigistada, kartsin kangesti, et löön sellega oma rütmi segamini. Aga läks õnneks,” rõõmustas Veerpalu iseloomulikul ülitagasihoidlikul kombel. Alles lilletseremoonial vedas ta korraks suu kõrvuni.
“Sain kahe ja poole sekundiga lüüa, aga pole eriti kurb. Jõuan Veerpaluga veel võidelda küll,” nentis Jekaterinburgist pärit Pankratov. Davosi kokku tulnud ajakirjanikud vaatasid üksteisele otsa: “Pankratov?”
Isegi suusatamisest kõike teadev Alaver raputas pead. “Ei tea temast midagi. Ütlen tunde põhjal, et šansse tippsuusatamises läbi lüüa on tal vähem kui kõrbeda.” Niipalju kui teada, on Pankratov tulnud Venemaa meeskonnas juunioride maailmameistriks.
“Jälgisin Livignos mõne päeva jooksul hoolega enesetunnet, et endale mitte liiga teha. Tippvormis ma veel pole, aga sõit sujus küll suurepäraselt. Hindan Davosi võitu kõrgelt, sest just siin pääsesin kuue aasta eest esimest korda kuue parema sekka. Davosi klassikadistantsil on minu jaoks hinda,” märkis Veerpalu.
Jaak Mae päralt jäi 14. koht. “Sõitsin Andrusega paar ringi koos. Tõusudel läksime võrdselt, laskumistel libises ta eest ära. Aga vorm hakkab nagu kosuma.”
“Kui Jaak saanuks sõita sama heade suuskadega nagu Andrus, oleks Eestile kaksikvõit tulnud. Ilma tippsuusata karmis meeste konkurentsis ei võida,” lisas Alaver, kellel tuli oma kolleegidelt rohkesti õnnitlusi vastu võtta.

Proovib klassikasprinti
Väike grupp Eesti suusafänne lehvitas Davosi napi publiku seas innukalt loosungit “Võitle, Eesti, võitle!” ja ruulis täiega. 150 000 krooni (miinus ·veitsi maksud) võrra rikkamaks saanud Veerpalu võttis võitu loomulikuna. “Mõne MK-võidu seadsime endale hooaja sihiks. Üks on nüüd käes ja indu lisab see kindlasti,” sõnas Veerpalu.
Alaver saatis Mae eile õhtul tagasi Livignosse, ise sõidab koos teiste meessuusatajatega Itaalia mägikülla, Val di Fiemme lähedasse Basso Lavazesse, kus homme toimub MK-sarja klassikasprint. “Tahaks seda ala proovida. Usun isegi, et sõidan nädalavahetusel Ramsaus vabastiili ja mõistagi võistlen seal suusavahetusega sõidus. Aga muidugi mõlgub meeles kodune Otepää etapp. Eriti kena, kui enne jõule koju tagasi tulles leiaks eest head harjutamisolud,” soovib Veerpalu.
“Teiste Eesti suusameeste ees on mul süütunne. Toon neile Andrust ja Jaaku eeskujuks ja tunnen neile nende tagasihoidlike kohtade pärast kaasa,” hindas Alaver Priit Naruski 69., Aivar Rehemaa 70. ja Erki Jallai 74. kohta. “Muidugi loodan väga, et Rehemaa rikub 2006. aastal ära Veerpalu lahkumispeo, sest ta harjutab praegu veel veerandi võrra vähem Andruse koormustest. Me ei tohi tänastest võitudest eufooriasse sattuda,” sõlmis Alaver otsad kokku.

Allikas

xxx

Veerpalu võitis MK-l kindlalt

Andrus Allika

Uudise pilt
Andrus Veerpalu sõnul tuli laupäeval Holmenkollenis 50 km klassikasõidus suurte tõusude peal mitmel korral lausa seisma jääda, et suusapõhju puhastada.
Foto: Raigo Pajula

Andrus Veerpalu võitis laupäeval Holmenkolleni suusatamise MK-etapi 50 km klassikasõidu enam kui pooleminutilise eduga norralase Anders Auklandi ees.

Veerpalule oli see elu teine MK-võistluste etapivõit, esimese sai ta vahetult enne Val di Fiemme maailmameistrivõistlusi Asiagos 10 km klassikas.

“MM läks nagu läks, aga ega sealgi vorm kehvem olnud,” lausus Veerpalu. “Holmenkolleni klassikamaraton on väga prestiiþikas võistlus, pärast MM-i keskendusingi sellele.”

Peatreener Mati Alaveri sõnul oli see on väga oluline võit. “Suusatamise sünnimaal lõvi alistamine tema enda koopas.”

Alaveri sõnul töötas ka hooldemeeskond laupäeval tipptasemel ja valmistas Veerpalule ette väga head suusad. Probleeme tekkis Veerpalul ainult viimasel ringil, kui ilmamuutus ja üha tihenev lumesadu hakkas suuskade alla tekitama klompe.

“Viimane ring oli kõige raskem, juba teise ringi lõpus korra kukkusin,” ütles Veerpalu.

Alaveri sõnul oli lõpus kõigil probleeme suuskadega. “Norralasi oli lihtsalt rohkem, nad panid Auklandile tihedamalt kuuseoksi ette, ta sai sagedamini põhjad puhtaks sõita, meil ei olnud nii palju jõudu.”

MK-sarja klassikamaratonis elu parima, üheksanda koha välja sõitnud Jaak Mae jäi võistlusega rahule. “Pisut kripeldab, et norralased Odd-Bjørn Hjelmeseti ja Kristen Skjeldali lõpus eest ära lasin,” lausus Mae.

Mae loodab, et taastub pikast distantsist ning võib hooaja hästi lõpetada viimastel etappidel Lahtis ja Falunis. Ka Veerpalu kavatseb nädalavahetusel Lahtis vabatehnikas startida.

Allikas 
10.märts 2003

***

Treener Alaveri sõnul korvas Veerpalu võit ebaedu MMil
08.03.2003

Suusatreener Mati Alaver ütles, et Holmenkolleni 50 km maratoni võit oli Andrus Veerpalule suurepärane eneseteostus pärast suhteliselt ebaedukaid etteasteid maailmameistrivõistlustel.

Alaveri sõnul kontrollis Veerpalu maratonisõitu täielikult. «Ülejäänud suusatajad võistlesid teise koha pärast,» lausus ta.

Alaver märkis, et Holmenkolleni maratoni võitu hinnatakse maailmakarikasarjas kõige kõrgemalt.

«Võita esikoht norralaste suusapühamus tundub võibolla pühaduse rüvetamisena, aga pärast ebaõnne MMil ei saanud Veerpalu teisiti sõita,» ütles juhendaja.

Alaver jäi väga rahule ka üheksanda koha saanud Jaak Mae sõiduga.

«Võibolla see võistlus vähendas Mae kartust maratonidistantsi ees,» sõnas ta. «Jaak võitles raskel rajal väga sitkelt.»

Andrus Nilk
andrus.nilk@postimees.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.