Aasta Betoonehitis 2002

Tartu vangla seljatas 14 konkurenti


E N N O     R E B A N E Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor
Aasta Betoonehitise tiitliga pärjatud Tartu vanglat pidas þürii Tallinnast, Tartust, Pärnust, Paldiskist ja Kuresaarest laekunud 15 objekti hulgast parimaks suhteliselt üksmeelselt.

Kolmandat korda toimunud Aasta Betoonehitise konkursi parimad selgusid 12. märtsil toimunud Betoonipäeval. Võrreldes eelmiste aastatega esitati konkursile rohkem elamuehituse objekte – lisaks Tallinnas Tuvi tänaval ja Tartu maanteel ning Tartus Näituse tänaval asuvatele kortermajadele konkureeris ka betoonelementidest eramu Ülenurmel.

þüriid rõõmustas uute tehnoloogiate jätkuv kasutamine. Kui mullusel konkursil oli betoonpinna keemilist töötlemist kasutatud Neiseri tootmishoone fassaadil, siis tänavu teostati seda tehnoloogiat Alvari 37 elamus Tallinnas. Isetihenduvat betooni kasutati mullu Toompuiestee 33 büroohoones Tallinnas, tänavu lisandus sellele konkursil näiteks ro-ro-terminal Paldiskis. Konkursile esitati ka uusi tehnoloogiaid – tänavuse konkursi üks kandidaate oli Nefab Eesti pakendivabrik Lagedil oma uudsete STT katuseelementidega.

Aasta Betoonehitis 2002: Tartu vangla
Tartu vangla kujutab endast hästi projekteeritud ja ellu viidud hoonetekompleksi, kus betoon on tugeva ja vastupidava materjalina andnud parima lahenduse. Kuigi tehnoloogiliselt on vanglahoonetele seatud spetsiifiliselt jäigad nõuded, on Kalle Rõõmuse Arhitektuuribüroo leidnud hoonetekompleksile tervikliku lahenduse, ka sisekujundus jätab meeldiva mulje. Territooriumil asub kuus hoonet: süüdimõistetute ja eeluuritavate eluhooned, spordihoone, kirik, administratiivhoone, hooldusteenistus.

 
Kompleksi suuremad hooned on tehtud monteeritavast raudbetoonist. Elementidega varustasid ehitust peale AS Tartu Maja Betoontoodete veel AS E-Betoonelement ja AS Narva Bark. Väiksemad hooned laoti Columbia Kivi betoonplokkidest, mis tsoonide kaupa armeeriti ja betooni täis valati. Betooniseguga varustas AS Rudus Eesti.

Peapreemia kuulub Kalle Rõõmuse Arhitektuuribüroole. Tellija Justiitsministeerium, ehitaja AS Skanska EMV, projekteerija OÜ EstKONSULT ja betoonitootja AS Tartu Maja Betoontooted.

Linnamäe hüdroelektrijaama taastamine – eriauhind projekteerijale
Peaasjalikult AS Eesti Projekti projekteerimismeeskonna püüdluste tulemusel on taastatud Eesti suurim ja kaunim Linnamäe hüdroelektrijaam (valmis 1924. aastal).

Enne taastamisprojekti koostamise juurde asumist uurisid tuukrid lähemalt jõujaama veealust konstruktsiooni ja selle detaile. Konstruktsioonide tugevdamiseks valati tugitammile ja turbiini kanalitele kas peale või ümber ankrutega kinnitatav betoonikiht.

Hüdroelektrijaama arhitektuurilise osa kujundas Raine Karp. Tellija on AS Eesti Energia. Jõelähtme vallavalitsuse initsiatiivil ehitati tammi kohale rippsild ning rajati vaateplatvormid. Ehitaja oli AS FKSM, betooni tarnis NCC Industri Eesti AS ja betoontooted AS Lasbet.

Tuvi tn 12 korterelamud Tallinnas – eriauhind arhitektuurse lahenduse eest
Kolm kortermaja mõjuvad meeldivalt ning veenavad betoonkortermaja eelistes. Tegemist on meeldiva elukeskkonnaga, mis koosneb turvalisest ja vaiksest siseõuest, nägusatest ja sobiva välisilmega hoonetest ning hea ruumiplaneeringu ja vaatega korteritest. Hea tunnetusega planeeritud betoonelamute väärtusest kõneleb fakt, et korterid müüdi maha enne majade valmimist.

Arhitektuuriprojekti autor on väliseestlasest arhitekt Erki Valdre, Arkkitehti-toimisto KVA OY. Tema nägemus peegeldub majade välisilmes, korruse-plaanides ja ruumide jaotuses. Arhitektuurseid sõlmi aitas lahendada AS Eesti Projekt, ehituskonstruktsioonid projekteeris OÜ Neoprojekt, pea-töövõtja oli AS Merko, betooniga varustas AS Talot.

Nefab Eesti AS pakenditehas Lagedil – eriauhind ehitusmaterjalitootjale uut tüüpi katuseelementide STT kasutuselevõtu eest
Nefab Eesti pakenditehas on esimene ASi E-Betoonelement toodetud raudbetoonist tüüpelementidest kandeseintega moodulhall koos esmakordselt kasutusele võetud STT tüüpi katuseelementidega. Kandeseinte kasutamine traditsioonilise post-tala süsteemi asemel pakub kasutajale paremat pinnakasutust – peaaegu 50meetrise ruumi keskel on toetuseks vaid 6 posttala. Suureavaliste sillete katmiseks mõeldud STT katuselemendid on tavapärastest raudbetoonlahendustest ca 30% kergemad.

Hoone arhitektuuriline lahendus Tõnis Tarbe Arhitektuuribüroolt, ehitajateks olid AS E-Betoonelement ja AS Eesti Ehitus.

Ajalehest Äripäev, 20.03.2003