Heliplaadifirma Hitivabrik OÜ käkib

Heliplaadifirma on jätnud estraadikorüfeed tasust ilma
Kolmapäev 26.03.2003

Eesti kergemuusika veteranid Kalmer Tennosaar (pildil) ja Heli Lääts väidavad, et kaksik-CD ja kahe kasseti «Eesti 60ndad» väljaandjad osaühingust Hitivabrik on lõiganud profiiti ilma, et oleksid neile kui laulude esitajaile sentigi maksnud.

Pensionipõlve pidav Tennosaar kuulis noorpõlves sisselauldud «Vana klaveri» ning «Sina ja mina» sattumisest plaadile siis, kui näitlejannast tütar Liina Tennosaar teda autoga sisseoste viis tegema ning eelmise aasta lõpul müüki paisatud helikandja sõidu ajal mängima pani.

Tennosaar kinnitas, et plaadi väljaandmist korraldanud Hitivabriku projektijuht Ernst Tael pole temalt laulude plaadile panemiseks suulist ega kirjalikku nõusolekut küsinud ning ammugi pole ta saanud mingit esitajatasu.

Samuti pensionieas Heli Lääts tunnistas, et temalt küsis Tael suusõnaliselt luba, kas ta võib tema lauldud lood «Kevad ja päike», «Lipsi» ja «Esimesed sammud» Eesti 1960. aastate estraadiparemikku hõlmavale plaadile paigutada. Kuid lepingut, mille Tael lubas selle kohta sõlmida, pole Lääts tänini näinud, nagu ka mitte ainsatki krooni esitajatasu oma pangakontol.

«Siiamaani ootan,» lisas ta. «Ja arvan, et olen piisavalt kaua oodanud.»

Läätse mäletamist mööda oli Tael lubanud talle kolme laulu eest maksta 1500 krooni.

Tennosaar mäletab, et ka eelmine kord, mil ta seoses plaadiga «Unustamatu Eurovisioon» Taelaga esitajatasu üle vägikaigast vedas, nõudis see pikka pingutust, et laulu «Nii kui enne» eest 500 krooni välja kaubelda.

Juhid eitavad ahistamist

Hitivabriku juht ja omanik Aarne Valmis ning projektijuht Tael väitsid, et neil oli Tennosaarega tema laulude kasutamiseks suusõnaline leping, mille kohta Tennosaar hüüatas: «See on bluff!»

Nii Valmis kui Tael ütlesid, et raha peaks olema Tennosaarele ja Läätsele üle kantud, kuid kinnitust, millal ülekanne toimus, nad ei esitanud.

«Kui teema on selles suunas, et me ahistame kahte esitajat, siis see ei ole nii,» ütles Valmis. «Suuline kokkulepe nendega oli olemas, aga juriidilise toimetamise tempo pole olnud ilmselt selline, nagu esitajad oleksid soovinud.»

Kui laulja Uno Loop, kelle esituses kõlab «Eesti 60ndate» kaksikplaadil neli lugu, kuulis tõigast, et Tennosaar ja Lääts pole siiani esitajatasu saanud, tundis ta kohe ära Taela ärikäekirja. «See on nii Taela moodi,» märkis Loop. «Ta keeldub maksmast, pärast annab valurahaks kaks plaati, et näh, oled kah saanud.»

Tänu Eesti Esitajate Liidule on Loop ja samuti näiteks Els Himma, kes esitab «Eesti 60ndate» plaadil kaks laulu, oma tasu juba möödunud aasta lõpus kätte saanud. Kuid Lääts pole esitajate liidu liige tänini ning Tennosaar astus ühenduse ridadesse alles pärast probleemide tekkimist Taelaga.

Sellegipoolest pole Taelal ega Hitivabrikul õigust Läätse ja Tennosaare laule välja anda ilma, et nad selleks nõusolekut küsiksid ja selle eest tasu maksaksid, kinnitas esitajate liidu tegevjuht Urmas Ambur.

Plaadid teerulli alla

Ambur ütles, et kui Taelal ja Hitivabrikul puuduvad lepingutega fikseeritud õigused kõigi laulude panekuks «Eesti 60ndate» plaadile, saab nende vastu teha politseile avalduse.

Juhul kui uurimise käigus ilmneb, et tegu on piraattoodanguga ehk plaadiga, mis on välja antud ilma kõigi esitajate loata, kuulub see konfiskeerimisele. Seni on Eestis piraatplaadid tavaliselt teerulliga sodiks sõidetud.

Eesti lauljate sõnul on sagedane, et nende esitatud palad satuvad luba küsimata helikandjatele. Just plaaditöösturite suur võim esitajate üle ning eelmisel nädala Postimehes ilmunud kirjutis, kuidas noore lauljatari Liisi Koiksoni plaat on antud välja vastu tema tahtmist, sundis Tennosaart selja sirgu lööma ja lauljate õiguste eest võitlema.

Kalmer Tennosaare loodetav tasu

Milline oleks Kalmer Tennosaare kogutav esitajatasu juhul, kui ta oleks juba varem olnud Eesti Esitajate Liidu liige?

«Eesti 60ndad» (CD, kassett):

«Vana klaver» 110 krooni

«Sina ja mina» 132 krooni

«Unustamatu Eurovisioon» (CD, kassett):

«Nii kui enne» 146 krooni

Kokku: 388 krooni

Allikas: Eesti Esitajate Liit, Kalmer Tennosaar

–>Priit Pullerits
priit.pullerits@postimees.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.