VE: Hankewitz, Sten A. – ajakirjanik

(22.08.2003)

STEN A. HANKEWITZ: Antiviirust saab tasuta

Kui ma teisipäeva õhtul töölt ära läksin, olin juba jõudnud kustutada arvukaid kirju, mis asusid ummistama e-kirjade liikumisteekondi ehk infotorusid.

Kolmapäeval kella 12 paiku avasin arvuti ja meilikasti, ning mis ma avastasin – kui tavaliselt tuleb selle ajaga mu postkasti ehk kümmekond kirja (noh, kolmapäev oli ju vaba päev), siis seekord oli neid 1300. Aitäh teile, kes te avate iga sissetuleva kirja lisandeid, kuigi kiri võib olla tulnud suvaliselt inimeselt ja selle pealkiri on näiteks “Thank you”.

Alates teisipäeva õhtust kuni neljapäeva hommikuni sain ma 3000 kirja, millest enamik oli nakatunud viirusega, ja osa eri serverite teateid sellest, et saatsin neile viirusega nakatunud kirja. Seda ma aga teinud ei olnud – nimelt näitab viirus saatja aadressina suvalist internetivahemälust võetud meiliaadressi, ning sõimukirja saab vastu see, kelle aadress “from”-real on. Mitte see õige tegelane, kes kirjalisandeid avada armastab.

Oh kui palju kordi on räägitud, räägitud ja veel räägitud sellest, et suvaliste kirjade suvalisi lisandeid avada EI TOHI. Aga noh, targemaks loll sellest rääkimisest ei saa ning peab suure tõenäosusega rumalaks hoopis kõiki teisi, aga mitte ennast. Kui talle tuleb kiri, mille pealkiri on “Re: That movie” (mis sest, et ta ei saatnud xxx@hot.ee aadressile kirja pealkirjaga “That movie” ja seega ei oleks talle põhjust saata Re’d ehk reply’d selle kohta), mille manuseks on lisand your_document.pif ja mille kogu sisu on “Please check the attachment”, siis otse loomulikult teeb ta selle lisandi lahti ja imestab, miks midagi huvitavat ei juhtunud.

Vale, juhtus küll. Sa lihtsalt ei näe seda ning oled piisavalt rumal, et nukralt mõtlema jääda, miks “your document” ometigi ei avanenud.

Kolmapäeva hommikul kukkus kokku Paldiski maantee K-Rauta kaupluse müügisüsteem, tekkisid kassajärjekorrad, kassapidajad arvutasid kauba maksumust kalkulaatoritega ning loomulikult käis see mitu korda aeglasemalt kui arvutisüsteemi abil. Läti piirivalve katkestas Ikla-AinaŽi piiripunktis autode vastuvõtmise, järjekord venis üle 70 auto pikkkuseks. Frustreeritud inimesed, kurjad IT-mehaanikud jne.

Julgen arvata, et mõlema juhtumi põhjuseks oli Sobig.F. See möllas just kolmapäeval meeletult ning loogika ütleb, et ju siis tema neid probleeme põhjustas. Kujutage nüüd ette, kui palju tegelikult Eestis ja maailmas on ettevõtteid ja asutusi, mis kõik epideemia küüsis vaevlesid.

Ma ei taha laskuda diskussiooni Windows vs Linux, mida igasuguste viirusepuhangute ajal ohtrasti harrastatakse. Aga ma siiski palun teid südamest: installeerige oma Windowsi-masinatesse antiviirused. Neid saab osta, neid saab tasuta.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.