VE: Anvelt, Andres – tipp-politseinik

Kripo juht Anvelt: Võtsin 900 000 krooni laenu

HONDA CR-V 2.0: Abikaasa margarita on tulnud Andres Anvelti pärast tööd koju viima. (Vallo Kruuser)

Andres Anvelt lükkab ümber kuulujutud, nagu ta oleks keskkriminaalpolitsei direktorina rikastunud.

Andres Anvelt (33) istub Olümpia hotelli kohvikus ja pigistab kahe käega lauaserva. Keskkriminaalpolitsei direktori kohalt peatselt vabastatav mees pole ajakirjanikuga kohtumisest just vaimustatud.

Kas te oleksite nõus kommenteerima teie kohta politseis laialt liikuvaid kuulujutte?

Mehe näost on näha, et ta tõuseks hea meelega püsti ja jalutaks minema. Kuid ta ei tee seda.

Seda juttu on mul alandav rääkida. Olen töötanud riigiteenistuses alates 18. eluaastast ja saanud selle eest palka. Selle aja jooksul on mind korduvalt kontrollinud kaitsepolitsei riigisaladuse komisjon.

Asi algas sellest, et mul oli julgust liisida naisele auto. See oli 2000. aastal ja tegemist oli viie aasta vanuse Mercedesega. Auto maksis 180 000 krooni.

Minult endalt ei küsitud midagi. Aga politsei pressiesindajalt uuriti, mis auto mul ikka on. Räägiti isegi, et ma pidavat sõitma Mercedese džiibiga! Selle olevat kinkinud mulle viinatööstur Igor Savenkov!

Need kuulujutud kadusid lõpuks ära. Aga möödunud aastal hakkas ussitamine uue lainena pihta.

Käesoleval ajal on mul liisitud Tiskres krunt koos majaga, mille üldmaksumus on 1,3 miljonit krooni.

Ma tahaksin nüüd küsida, kas politseinik ei tohigi endale maja ehitada? Kus ma siis elama pean?

Majaliisingu omafinantseerimiseks vajaliku raha sain ma oma vanematelt saadud kahetoalise Õismäe korteri müügist. Umbes sama palju olen saanud ka oma vanematelt, kes müüsid maha oma Kakumäe suvila.

Muidugi mõista olen võtnud ka laenu.

Kõrgema politseiametnikuna pean ma esitama kord aastas majanduslike huvide deklaratsiooni. Pean seda tegema alati, kui mu rahaline seis muutub. Riik avalikustab poliitikute deklaratsioonid, kuid politseinike omasid mitte. Mina ise aga võin seda Eesti Ekspressi vahendusel teha. 

Nagu näete, olen ma kogu oma vara ja kohustused kirja pannud. Aktsiaid ja muid väärtpabereid ei oma, dividende pole saanud.

Minu võlad Hansa Liisingu ees on kokku 900 000 krooni. Peale maja maksan ma veel Honda maasturi eest, millega sõidab minu abikaasa.

Keegi võib nüüd küsida, kuidas võib üks politseinik seda endale lubada?

Keskkriminaalpolitsei direktori kuusissetulek on umbes 21 000 krooni puhtalt.

Kevadel kaitsesin ma ära magistrikraadi. Seaduse järgi makstakse kraadi eest kümme protsenti lisatasu.

Minu abikaasa Margarita töötab turvafirmas Alfastar sekretärina. Kahe peale kokku teenib meie pere kusagil 28 000 krooni kuus. Liisingutele kulub 10 000 krooni. Maja ja auto aastased kindlustusmaksed on 20 000 krooni.

Seega pole pangalaenu praegu raske tagasi maksta. Meil jääb elamiseks üsnagi palju kätte. On võimalik isegi kõrvale panna.

Me jälgime oma rahalist seisu hoolikalt. Perel on üks ühine pangaarve. Tänapäeval ju polegi võimalik teisiti majandada.

Ma saan aru, et inimestel on huvitav kuulujutte rääkida. Politseitöö üks osa ongi informatsiooni liigutamine. Aga vahel tehakse seda haiglaslikult. Asju näidatakse põnevamalt, kui need tegelikult on.

Kas teile on heidetud ette suhtlemist Falcki sisejulgeoleku direktori Veiko Kullaga?

Veiko on minu sugulane! Vanatädi lapselapselaps. Me õppisime koos miilitsakoolis ja käime üksteisel perekondlikult külas. Ma ei saa aru, miks see peaks kedagi häirima.

Keskkriminaalpolitsei uurib Veikole tehtud atendaati. Ka selles pole midagi imelikku, palgamõrvarite tabamine on meie töö.

Kas te olete kuulnud kuulujuttu, et tahtsite saada tänavu kevadel kas kaitsepolitsei või politseiameti uueks peadirektoriks?

Olen kuulnud kuulujutte, kuid mitte mingeid pakkumisi pole mulle tehtud. Ma olen juhtinud keskkriminaalpolitseid kõigest poolteist aastat ja tahaksin seda edasi arendada. Veel mõni nädal tagasi teadsin, mis suunas peaksime liikuma.

Kuidas te ennast tunnete?

Minu hinges valitseb suhteliselt arusaamatu olukord. Kuna ma olen sündinud kaalude tähtkujus, siis vaheldub minu optimism tihti nukrusega mineviku suhtes.

Mu naine leidis ühelt venekeelselt internetiküljelt horoskoobi, mis läheb minuga 90 protsendi ulatuses kokku! Ennustuse järgi pean ma sel poolaastal olema valmis lahkhelideks ülemustega ja töökoha vahetuseks.

Naine saatis selle horoskoobi mulle meiliga. Ma isegi korraks mõtlesin, et ta on selle ise kokku kirjutanud.

Kuigi kokkulangevus on hämmastav, ei tee ma oma tulevikuplaane horoskoopide järgi.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.