VE: magnettorm

Magnettorm häirib lennuliiklust pooluse lähedal 27.10.2003 15:39BNS

Reedel alanud võimas magnettorm, mille põhjustas enam kui kümne miljardi tonni gaasi purskamine Päikeselt, segab lennuliiklust ning võib häirida inimeste elu.

Tartu observatooriumi teadusdirektori Tõnu Viigi sõnul on Päikesest välja paiskunud laetud osakeste voog liikumas mitme tuhande kilomeetrise sekundikiirusega maailmaruumi ning seega ka Maa poole.

“Maa magnetväljas tekkinud tormid võivad häirida raadiosidet, segada elektrienergisüsteemide tööd ning ka südamehaiged võivad end sandisti tunda,” ütles Viik.

“Igatahes kõige selle ootuses ei lubata praegu lennukeil enam väga pooluse lähedalt mööda lennata, sest seal on häiritused kõige võimsamad. Praegu peaks see osakeste voog juba Maa lähedal olema. Eks siis näe, mis juhtub,” rääkis Viik.

Maailma astronoomide hinnangul on tegemist võimsaima purskega pärast 1859. aastat, kui Päikese aktiivsus viis muu hulgas rivist välja telegraafi, teatas internetiveeb CFCN.ca.

1989. aastal seiskus magnettormide tekitatud häirete tõttu Kanadas asuv elektrijaam ja Quebeci provints jäi üheksaks tunniks elektrita.

1997. aastal viis magnettorm rivist välja sidesputniku AT&T Telstar 401. Aasta hiljem ütles üles sputnik Galaxy IV, mis kuulus lennukompanii Pan American dispetðisüsteemi. 2000. aastal katkes magnettormi tõttu side mitme sputnikuga.

Magnettormiks nimetatakse Maa magnetvälja tugevat ja kiiret korrapäratut muutumist. Seda põhjustab Päikese loidetest lähtuva päikesetuule ehk laetud aineosakestest koosneva kiirguse puhang.

xxx

(28.10.2003)

Magnettorm toob virmalised, elektrivõrkude häired ning väsimuse
Mari Rebane

Uudise pilt
2002. aastal NASA poolt pildile püütud vihane päikesepurse.
Foto: NASA

Reedel algas suur magnettorm, mille põhjustas enam kui kümne miljardi tonni gaasi purskamine Päikeselt.

“Pühapäeval oli Päikesel kaks küllaltki suurt prootonite purset ja kui see materjal peaks Maale pihta saama, siis võib ka magnettorm tulla, aga mitte rekordiliselt võimas,” prognoosis Tõravere observatooriumi atmosfääriseire töörühma vanemteadur Kalju Eerme.

Parameditsiini valdkond

“Magnettormid saavad alguse Päikesel toimunud pursetest, mil paiskub välja suur hulk elektrilaenguga osakesi. Kui see voog juhtub Maa magnetväljale pihta saama, siis ta moonutab seda ja põhjustab häireid,” selgitas astronoom.

Väga tugevate magnettormidega ei kaasne siiski üksnes tugevad virmalised, vaid ka sidesüsteemide ja koguni elektrivõrkude häired. Eerme sõnul ei saa häireid varem kui paar päeva enne magnettorme prognoosida, vaja on teada, et selline osakeste pilv on tõesti teel ja millise kiirusega ta tuleb.

Magnettorm

Magnettormi ajal on Maa magnetvälja tugevus tavalisest natuke väiksem, mitte tugevam, nagu enamasti arvatakse. Õigupoolest mõjuvad magnettormid pigem nii: nõrgendades Maa magnetvälja kuni ühe protsendi võrra, teevad nad võimalikuks kosmiliste kiirte parema sissepääsu Maa atmosfääri. Kui esineb mingi efekt, siis tuleb see mitte otseselt magnetvälja muutusest, vaid just sellest.
Tormi hinnatakse magnetvälja tugevuse muutumist iseloomustava indeksi Kp abil. Selle väärtuste skaala on vahemikus 0 kuni 9 (kõige tugevamatel tormidel), tormiks loetakse indeksi väärtust üle 4. Laupäeva õhtupoolikul ja eile oli indeksi väärtus 4, reedel ulatus indeks väärtuseni 7, mis oli küll juba üle keskmise torm.
Allikas: Tõravere observatoorium

“Ometi teavad inimesed, eriti südamehaiged, end etteöeldud ajal halvasti tunda, nii et tervise suhtes on siin suur autosugestiooni oht,” hoiatas Eerme.

Astronoomiga nõustub perearst Eero Merilind, kelle hinnangul jäävad magnettormid pigem parameditsiini valdkonda. “Need, kes jälgivad hoolikalt magnettormide aega, käivad arstil harvemini. Nimelt siis, kui halb enesetunne vaevab tormivälisel ajal,” sõnas tohter. Sellegipoolest saab magnettormiga kaudselt seostada peavalu, raskusi kontsentreerumisel ning väsimust. Kui antud sümptomid kestavad kauem kui nädala või ei sõltu magnettormide ajast, soovitab Merilind minna arsti juurde, sest tegemist võib olla märgiga tõsisemast haigusest.

Eesti Energia pressiesindaja Riina Vändre sõnul pole magnettormide põhjustatud häired Eesti Energia tööd seganud. “Siiski, raadiosidevõrkudele on magnettormid mõningaid häireid tekitanud, on olnud lühi-ajalisi sidekatkemisi ning raadiosidevastuvõtu häireid,” selgitas Vändre. Mõningaid probleeme on olnud ka väiksemate alajaamade juhtimiseks kasutatavate raadiomodemite töös. Suurem osa Eesti Energia sidelahendustest on üle viidud kiudoptilisele sidekaablite süsteemile, mida välishäired oluliselt ei mõjuta.

150 aasta võimsaim

AS Lennuliiklusteeninduse kvaliteedi ja ohutuse osakonna juhataja Ardo Orase sõnul võib lennukite mõõdikutes magnettormi mõjul väikesi kõrvalekaldeid esineda, kuid mingeid probleeme liikluses ei tohiks see tekitada. “Igasugust infot on võimalik saada mitmel moel, erinevate seadmete abil. Neile kõigile kindlasti magnettorm mõju ei avalda,” kinnitas Oras, et magnettormi tõttu lende ära ei jäeta.

Astronoomide hinnangul on tegemist võimsaima purskega pärast 1859. aastat, kui Päikese aktiivsus viis muuhulgas rivist välja telegraafi. 1989. aastal seiskus magnettormide tekitatud häirete tõttu Kanadas asuv elektrijaam.

1997. aastal viis magnettorm rivist välja sidesputniku AT&T Telstar 401. Aasta hiljem ütles üles sputnik Galaxy IV, mis kuulus lennukompanii Pan American dispetðisüsteemi.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.