VE: bordell ehk lõbumaja

(13.11.2003)

Politsei ja maksuamet sulgesid nädalaga neli eliitlõbumaja
Risto Berendson, EPL

Ruut  Bordellipidajate seas valitseb politsei andmetel paanika

Ruut  Prostitutsiooniga võitluseks loodud rühm sai esimese tulemuse

Uudise pilt
Aastaid soomlaste seas kõrvalise asukoha ja kaunite tüdrukute poolest populaarse lõbumaja väraval Vabaõhukooli teel ilutses eile suurte tähtedega silt “Ei tööta”.
Foto: Raigo Pajula

Tallinna politsei vastloodud prostitutsioonivastase võitluse rühma ja maksupolitsei ühisoperatsioonid sundisid kümmekond aastat segamatult lõbuäris tegutsenud meest sel nädalal kaks eliitlõbumaja kinni panema.

“Kuulda on jah, et seal äris on pärast meie esimesi operatsioone paanika,” ütles Tallinna kriminaalpolitsei juht Kalle Klandorf. Tema sõnul üritavad lõbumajapidajad ilmselt politseid nüüd enda huvides mõjutada, kuid see ei õnnestu.

1. novembrist isikuvastaste kuritegude talituse alluvuses tööd alustanud rühma esimene töövõit on Pirital asuva kahe eliitlõbumaja sulgemine.

Koos maksupolitseiga allilmas “ühesilmse Aini” nime all tuntud mehele kuuluvatesse lõbumajadesse Vabaõhukooli ja Kõivu teel tehtud reidid olid kurjategijaile halvaks üllatuseks. Pirital eliit-lõbumajade ketti pidanud Aini tuntakse allilmas mehena, kes suutis oma ärid viimased küm-mekond aastat probleemidest eemal hoida. Praegu töötab Aini alluvuses vaid Pärnamäe kalmistu naabruses Äigrumäe teel asuv lõbumaja.

TALLINNA PROSTITUTSIOONIÄRI

• Umbes 100 lõbumaja.
• Neile lisanduvad kümned korterites tegutsevad bordellid, samuti väljakutsetel töötavad prostituudid.
• Vahekord lõbunaisega maksab 150–1500 krooni.

Omanik võeti majandusasjadega vahele

“Praeguseks on tema kett seal igatahes lõhutud,” ütles Klandorf. Ühisreidis maksupolitseiga tehti Aini lõbumajadele suuri maksualaseid ettekirjutusi, mis Klandorfi sõnul muudavad nende edasitöötamise sisuliselt või-matuks.

“Lõbumajade perenaiste või autojuhtide vastu võitlemine on nagu sõelaga veekandmine,” ütles aseprefekt. “Ajalugu näitab, et suuri mafioososid on ikka majandusasjadega vahele võetud.”

Vastset üksust juhib kümmekond aastat operatiivtööd teinud kriminaalpolitseinik, kellele alluvate töötajate arvu politsei ei avalda. “Ütleme, et see ei ole väike ega väga suur,” märkis Klandorf. “Kuna prostituudid on naised, siis arusaadavalt kuulub meie üksusesse naispolitseinikke.”

Pealinna lõbuäri sai segamatult tegutseda viimased neli aastat, kui Tallinna politsei narko-grupiga koos loodud prostitutsioonigrupp töö lõpetas. “Tundub, et vajadus sellise grupi järele siiski on,” leidis Klandorf.

Pealinna umbes saja lõbumaja hulgast eristuvad peamiselt kolmele eesti seltskonnale kuuluvad kümmekond eliitbordelli Pirital, Nõmmel ja Kakumäel. Kuna viimase nädala jooksul on kaks neist suletud, tunnevad teised hirmu neid ähvardava sama saatuse ees.

Näiteks plaaniti Eesti Päevalehe andmeil lähiajal Lillekülas Tedre tänava lõbumaja avamist, kuhu tehtud luksuslike investeeringute otstarve omanikud nüüd murelikuks muutis. Kokku on koos Pirita eliitlõbumajade sulgemisega viimase nädala jooksul Tallinnas kinni pandud neli bordelli. Uksed sulgesid veel kesklinnas Adamsoni tänavas ja Pärnu maanteel tegutsenud lõbumajad.

Suurem puistamine järgmisel aastal

“Me püüame olla tugevad, et meid kardetaks,” lubas aseprefekt Klandorf. Isikuvastaste kuritegude talituse komissar Elmar Vaher ei julgenud öelda, kas hoogsalt alanud lõbumajade sulgemine on tingitud vastloodud üksusest. “Loodame, et see nii on,” ütles ta. Hetkel on üksuse menetluses vaid üks, USA-sse ulatunud prostitutsiooniäri käsitlev kriminaalasi. “Mitmed meie asjad oleme saatnud uurimiseks kohapealsetesse osakondadesse,” ütles komissar.

Migratsiooniameti, maksu-ameti ja piirivalvega koos tegutsema hakkav üksus kaardistab esialgu pealinna lõbuturgu. “Usun, et neist kuuldakse rohkem järgmisel aastal,” lubas aseprefekt Klandorf.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.