VE: Kivisaar, Ain – kinnisvara-analüütik

Analüütiku hinnangul on oodata ulatuslikku depressiooni kinnisvaras PM Online, 14.11.2003 14:37

Uus Maa analüütik Ain Kivisaar ennustab ulatuslikumat depressiooni kinnisvaras ning kinnitab, et EL-iga liitumise mõjud on üle hinnatud, vahendab Äripäev Online.

«Kinnisvaraturg on lokaalne. Liitumine võib mõjutada nõudlust vaid väga spetsiifilisele kinnisvarale nagu Tallinna vanalinn ja Saaremaa rannaalad,» ütles Kivisaar. «Et trende ennustada, tuleb vaadata siiski lokaalseid mõjureid.»

Kivisaare sõnul on Eesti turg alles arenemisjärgus ja seetõttu tundlik ja suurte hinnakõikumistega nii üles kui alla. Võrreldes Eesti kinnisvaraturgu Skandinaavia omaga võime küll ennustada trende, kuid mitte seda, millal ja millises mahus need meile jõuavad.

Kivisaar ennustas, et aastal 2004 kasvab Eesti kinnisvaraturul pakkumine hüppeliselt ja uuel hinnatasemel. Kõik need, kes ostsid kinnisvara lootuses see pärast Euroopa Liiduga liitumist kallimalt maha müüa, hakkavad nüüd otsima, kus need jõukad ostjad on, rääkis Kivisaar. Näiteks Tallinna Maakri majast on tema hinnangul ligi pool ostetud investeerimiseks, mitte oma tarbeks.

Kõigile aga jõukaid ostjaid ei jätku ja see viib hinnakorrektsioonini. Kohalikud on oma vajaduse kinnisvara järele juba rahuldanud, välismaalasi aga piisavalt juurde ei tule, maksejõuliste eestlastest kinnisvaraomandajate juurdekasv on aga väga aeglane.

Kivisaar ennustab, et 2005. aastal on kinnisvara müügiperiood praegusest tunduvalt pikem, laenuintressid euribori tõusu tõttu tõenäoliselt tõusevad, kinnisvara hinnad läbivad languse ja külmuvad aasta lõpuks.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.