VE: Sivadi, Ardo – maalikunstnik

11.03.1900.a. sündis Narvas linavabriku ametniku peres maali-
kunstnik Ardo (Anatol) SIVADI (ka on kirjapildis olnud Sivard
ja Siivard).

A.Sivadi õppis Narva Linavabriku algkoolis, 1911-1919.a. poeglaste gümnaasiumis ja 1921.a. Narva Tööstuskoolis. Edasi läks ta 1922.a. Tartusse kõrgemasse kunstikooli “Pallas”, kus õppis K. Mäe ja A. Vabbe klassis ja lõpetas kooli 1932.a.
Vahepeale mahtus ka joonistusõpetaja töö Rakvere koolides ja
peale “Pallase ” lõpetamist alustas ta Narvas vabakutselisena.
1933.a. läks tööle Tallinnasse ja siin oli tööl joonistusõpetajana mitmes koolis. Käis ka Berliini ja Pariisi kunstiateljeedes lisa õppimas.

1941.a.mobiliseeriti A.Sivadi Punaarmeesse. Mobiliseeritute laev “Eesti Rand” oli teel Leningradi kui ta pommitabamuse sai. A.Sivadi elas laevaõnnetuse üle ja pääses pakku Prangli saarele.

Tema loomingus on palju linnavaateid, eriti Narva omi ja loodan, et ka Narva Kunstigalerii kogudes on näiteid A.Sivadi loomingust.

A.Sivadi suri Tallinnas 24.05.1966.a.

Arthur Ruusmaa, aluseks H.Läti kirjalikud andmed.

Järeltulija Enno Sivadi täpsustab:

Ardo (Anatol) Sivadi (ka Sivard) on lisaks muule ka Tallinna lähedal, Harku vallas asuva Rannamõisa (Ranna) kiriku altarimaali “Taevaminek” autor. Altarimaal valmis 1947 ja selle eest tuli tal maksta sellega, et visati välja tollasest Eesti NSV Kunstnike Liidust (hiljem küll minu teada võeti tagasi). Selle kiriku asutaja oli Oskar Puhm (hiljem asutas ka suurima eestlaste koguduse – Peetri koguduse Torontos). Tegelikult on nad mõlemad mu onud ehk siis ka omavahel kaudselt sugulased.
Neid andmeid olen üle kontrollinud ja seda tunnistas mulle ka praegune Rannamõisa kiriku õpetaja Aare Kimmel (tel 6716808; elab Rannamõisas kiriku kõrval)
Raamatus Eesti arhitektuur (seal kus Harjumaa on sees) on kirjas, et Rannamõisa kiriku altarimaaliks on “Taevaminek” (valminud XX saj. algul, autor teadmata) – viga mis on tekkinud just tänu sellele, et onust ei tahetud teatud põhjustel pikka aega rääkida (tema teisigi töid on vaikitud maha). Nii et kui võimalik, oleks küll tore kui saaks selle vea ära korraldada.
Mõlemad, nii onu kui isa on pärit Narvast aga Sivadi suguvõsa sünnikohaks on Letipää küla omaaegses Malla vallas Kunda lähedal.

Virumaa Entsüklopeedias : A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, Õ, Ä, Ö, Ü 

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.