VE: Ebadi, Shirin – Nobeli rahupreemia saanu

(15:19 10.12.2003)

Iraani aktivist sai kätte oma Nobeli rahupreemia

Uudise pilt
Foto: Reuters

OSLO, 10. detsember (AP-EPLO) – Iraani aktivist Shirin Ebadi sai kolmapäeval kätte tänavuse Nobeli rahupreemia, olles esimene mosleminaine, kellele see preemia antakse.

Ebadi tuli tseremooniale ilma pearätita, mida Iraanis naised kandma peavad, paljud pidasid seda tema vabadusvõitluse vaikseks väljendamiseks.

„Loodame, et see auhind inspireerib muutustele teie armastatud kodumaal Iraanis ning ka teistes paikades maailmas, kus inimesed tahavad kuulda teie häält,” ütles viieliikmelise Norra Nobeli komitee esimees Ole Danbolt Mjos.

Rahupreemia määratakse ja antakse üle Oslos, meditsiini-, füüsika-, keemia-, kirjandus- ja majanduspreemiad antakse üle kolmapäeval Rootsis.

Tseremoonial sai Ebadi kuldse medali, diplomi ja 10 miljoni Rootsi krooni suuruse preemia. Tseremooniale oli kogunenud sadu inimesi, teiste seas Norra kuningliku perekonna liikmed, Ebadi perekond ning USA filmiakadeemia auhinna Oscari võitnud näitlejad Michael Douglas ja Catherine Zeta-Jones.

Ebadit oli esimene naissoost kohtunik Iraanis enne sealset islamirevolutsiooni, mille käigus talt nõuti tagasiastumist, tema töö eest naiste ja laste õiguste kaitsmisel.

Preemia määramisel põhjendas Nobeli komitee, et Ebadi on juristina, kohtunikuna, lektorina, kirjanikuna ja aktivistina selgelt ja julgelt sõna võtnud Iraani eest ning kaugel selle piiridest. „Ta on olnud professionaalne ja julge inimene, ning pole kunagi hoolinud ohust tema enda julgeolekule.”

Komitee teatel on ta võidelnud inimõiguste eest ja ükski ühiskond ei saa olla tsiviliseeritud, kui naiste ja laste õigusi ei austata. „Vägivalla ajastul on ta pidevalt toetanud vägivallatust. Talle on oluline, et kõrge poliitiline jõud ühiskonnas peab olema ehitatud demokraatlikele valimistele. Ta toetab valgustamist ja dialoogi parima vahendina suhtumuse muutmiseks ja konflikti lahendamiseks.”

„Ebadi on teadlik moslem. Ta ei näe konflikti islami ja põhiliste inimõiguste vahel. Talle on oluline, et erinevate kultuuride ja religioonide vahel maailmas oleks dialoog. Nobeli komiteel on au anda rahupreemia naisele, kes on osa islamimaailmast ning kelle üle saab see maailm olla uhke.”

Praegu 56aastane Ebadi sündis 1947. aastal, tal on juristiharidus Teherani ülikoolist. 1975-79 teenis ta Teherani linnakohtu esimehena ning oli esimene naissoost kohtunik Iraanis. Pärast islamirevolutsiooni 1979. aastal oli ta sunnitud tagasi astuma. Praegu töötab ta juristina ning õpetab Teherani ülikoolis.

Ta on kirjutanud mitmeid raamatuid ja artikleid inimõigustest. Tema raamatute seas, mida on ka teistesse keeltesse tõlgitud on näiteks „Lapse õigused. Laste õiguste juriidiliste aspektide uuring Iraanis”, mis ilmus Teheranis 1994. aastal, ning „Inimõiguste ajalugu ja dokumendid Iraanis”, avaldatud 2000. aastal New Yorgis.

Ebadi sai preemia rekordilise 165 kandidaadi seas ning napsas selle endale Tema Pühaduselt Rooma paavsti Johannes Paulus II ning Tðehhi ekspresidendi Vaclav Haveli eest.

Eelmisel aastal võitis Nobeli rahupreemia USA endine president Jimmy Carter, keda tunnustati kui ülemaailmselt rahu eest võitlejat.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.