VE: Vallaste, Vello – maksumaksjate eeskõneleja

(18.12.2003)

Maksuameti revidentide terror ettevõtetes kestab
Toivo Tänavsuu

Ruut  Vello Vallaste: firmad maksavad miljonid vaidlemata ära või lähevad pankrotti

Ruut  Maksuameti peadirektor suuremaid probleeme revidentide suhtumises ei näe

Uudise pilt
Foto: PRIIT SIMSON

Eesti Maksumaksjate Liidu (EML) juhatuse esimehe Vello Vallaste sõnul jätkub maksuameti revidentide terror ettevõtetes, vaatamata ameti juhi vahetusele pool aastat tagasi.

Sel aastal on maksuameti tegevus Vallaste sõnul tekitanud majandusele vähemalt 100 miljonit krooni kahju ning enam kui pooled maksuametiga kimpus olnud firmad on pankrotistunud.
Vallaste sõnul ei söanda firmajuhid maksuametiga vaidlema hakata, kuna teavad, et see rikub nende äri ja tervise.

Ohver lendab vette
“Kel võimalik, maksavad vaidlemata miljonid ära, kel miljoneid ei ole, lasevad äri pankrotti,” ütles ta. Revidentidele on tema sõnul maksuseaduseks osakonnajuhataja seisukoht. “Maksuamet küll ütleb, et ausal ei ole midagi karta, kuid peab ikka nõiajahti. Viskab ohvri vette, kui see vajub põhja, on kõik õige, kui jääb vee peale, tuleb ära põletada.” Vallaste sõnul on tavalised ähvardused ja uste jalaga lahtilöömised. “Kohtuistungitelgi on maksuameti esindajad öelnud, et kui palju mölisetakse, keevitame veel suurema numbri.”

Vallaste teab lisaks puiduettevõtte Adonis Baltic Timber Group (ABTG) jätkuvale vaidlusele maksuametiga mitut negatiivset juhtumit. Näiteks nõudis maksuamet 21 000 krooni maksu invaliidist FIE-lt, kes tõlketöödega oli 11 kuu jooksul tekitanud vaid 16 000-kroonise rahavoo. Lisaks on maksuamet tema sõnul nõudnud kahe miljoni kroonise aastakäibega autoremonditöökojale 1,6 miljoni kroonise maksuotsuse. “Noor sümpaatne revident taipas ise ka, et summa on liiga suur, ning leppis kümnendikuga.” Üks ettevõtja, kes sai maksuametilt
40 000-kroonise ettekirjutuse, ütles Vallaste sõnul, et summa on reaalne ja tuleb ära maksta, kuna tegelikult on ta riigile palju rohkem külma teinud.

Jaburad tulemused
Enim probleeme maksuametiga on tema sõnul põllumajandus-, kalandus- ja metsandusettevõtetel. “Mõnes revisjoniaktis on piltlikult öeldes haigla keskmine temperatuur, surnukuur ja kopsuhaigete palat kokku liidetud ning tulemusest keskmine võetud,” ütles EML-i juht. “Maksuamet võitleb viimase veretilgani, raisates palju raha ilmselgete lolluste peale.”
Ka Aivar Sõerdi lahkumine maksuameti peadirektori kohalt ei ole Vallaste sõnul maksuameti revisjonides midagi muutnud. “Seni kasutatakse üle-eestilist skeemi, üritades müüjal teadaolevaid ja võimalikke patte ostja kaela määrida. See võimaldab esitada röögatuid nõudmisi, mille järel on poe kinnipanek paratamatu.” EML-il on üle 2000 liikme.
Maksuameti peadirektori Aivar Rehe sõnul revidentide suhtumises probleeme ei ole ning ameti tegevus on täielikult tema kontrolli all. “Olen osalenud ettevõtjate üritustel ning maksuamet on suhtumise eest kiita saanud,” ütles ta.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.