VE: Pedja ahistab Emajõge

Emajõgi hakkas tagurpidi voolama
Laupäev 03.01.2004

Lõppenud aasta viimasel päeval pööras Emajõgi end Võrtsjärve juures ringi ning jõevesi hakkas tagasi järve voolama.

Raamatutegelase kellamees Lible soov täitus nüüd Emajõe kuue kilomeetri pikkusel lõigul Pedja jõe suudme juurest.

Tartu hüdroloog Liidia Saal selgitas, et tegu pole siiski millegi haruldasega. «Tõsi, seda juhtub tavaliselt kevadise suurvee ajal,» lausus ta. «Emajões kerkib veetase kiiremini kui Võrtsjärves ja nõnda see murdepunkt Pedja jõe suudmes tekibki.»

Saali sõnul voolab jõgi suurvee ajal tagurpidi kümmekond päeva. Eilseks oli jää lisaks järvele tekkinud ka jõele, mistõttu hüdroloogilised vaatlused ei andnud selgust, kas külma saabudes alanema hakanud veetaseme tõttu on jõgi end juba õigetpidi pööranud.

«Tagurpidi vool on aga üsna aeglane — vaid seitse sentimeertit sekundis,» lisas Saal. «Kevadise suurvee ajal on see ligi neli korda kiirem.»

Emajõe veetase oli eile Tartu vaatlusposti järgi 138 sentimeetrit üle nullpunkti. Paljude aastate selle kuupäeva keskmisega võrreldes oli jõgi 47 sentimeetrit kõrgemal.

Saali andmetel saavutas Emajõgi aasta lõpu sooja ja sademeterohke ilma mõjul kõrgseisu 27. detsembril: 158 sentimeetrit üle nullpunkti. See oli ühtlasi kogu möödunud aasta maksimum.

Võrtsjärve veetase oli eile 74 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu vaatlusposti nullpunkti ehk 23 sentimeetrit kõrgemal kui harilikul aasta algul.

–>Aivar Aotäht
aivar@sakalakirjastus.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.