VE: Taluste, Ilmar

Ilmar Taluste.jpg:

Ilmar TALUSTE – tulevane maadleja, treener ja sporditegelane – sündis 8. jaanuaril 1939.a. Jõhvi vallas Virumaal. 

Lõpetas 1958.a. Kohtla-Järve Põlevkivikeemia Tehnikumi ja 1968.a. TPedI kehakultuuriteaduskonna.

Sportima hakkas 1953.a. Illuka 7.-kl koolis Villio Reinsalu õhutusel. Kahe aasta pärast alustas maadlustreeninguid Kohtla-Järve LNSK Eino Niineste käe all.

Aastail 1965, 1967, 1968, 1970, 1971 ja 1973 oli Eesti meister vabamaadluses ja 1960.a. sambomaadluses. 1967.a. omistati I.Talustele mesitersportlase aunimetus vabamaadluses.

Ilmar Taluste on töötanud Kohtla-Järve Põlevkivitöötlemise Kombinaadis lukksepana (1963-1965), Kohtla-Järve LNSK instruktorina, õppealajuhatajana ja vabamaadluse treenerina (1965-1968) ja alates 1968.-st direktorina (kuni 1976.-ni).

1986.a.st Kohtla-Järve raskejõustikukooli direktor kuni spordikoolide likvideerimiseni 2002.a.

Ilmar Taluste on kuulunud maadlusorganisatsioonide juhtorganitesse ja on tunnustatud maadluskohtunik (vab.kat.1970.-st). “Kalevi” auliige 1976. aastast.

Minu kokkupuude Ilmar Talustega on 1983.-st , mil rääkisime esimest korda Spordiajaloo säilitamisest Kohtla-Järvel spordimuuseui näol, mis oleks tulnud Spordihoonesse. Kuigi asjast asja ei saanud, siiski suutsime paljugi ära teha spordiajaloo alal ja üheks selleks näiteks on ka siiani edukalt tegutsev Kohtla-Järve Spordihuvi Klubi.

Ilmar Taluste teeneks on ka mitmete tradistsiooniliste virumaiste spordivõitsluste koraldamine, mis võitis huvi ka väljaspool Eestit. Kuulsaimaks on muidugi Avo Talpase mälestusvõistlused, kuid mainimata ei saa  jätta ka maadlusvõistlusi “Alutaguse Mõmmi”, poksivõistlusi ja ujumisvõistlusi “Kaevuri Kiivri” auhindadele (suursponsoriks “Eesti Põlevkivi”), Mart Vildi auhinnavõistlusi jms.

Ilmar Taluste eestvõttel on toimunud Kohtla-Järve spordiajaloo päevad, kus vaatluse all on olnud Kohtla-Järve raskejõustiku ajalugu (maadlus, poks). 16.novembril 2002 aastal korrladati Kohtla-Järve Spordiajaloo päev teemal “50 aastat Kohtla-Järve spordikooli moodustamisest” – ajalooline tagasivaade spordikoolide ellu ja tegevustesse.

Kohtla-Järve Spordihuvi Klubiga on aktiivselt talletatud spordilugu, korraldatud näitusi oma majas ja Põlevkivimuuseumis, iga aastastel Avo Talpase mälestusvõistlustel, osaletud aktiivselt mälumänguvõistlustel ja veteranide olümpiaadidel ja spordivõistlustel. 

Kohtla-Järve Spordihuvi Klubi eestvõttel pandi alus oma rahvuslikule spordialale “petanque´le”.

Ilmar Taluste on aktiivselt propageerinud Spordikooli tegemisi ajalehtedes, kohalikus raadios ja on aktiivne tegelane Eesti Spordiajaloo Seltsis.

Õnne, tervist ja jätkuvat spordi-(ajaloo) huvi.

Arthur Ruusmaa. Foto: Peeter Lilleväli.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.