VE: Mõedaku – suusa-Meka

Tragöödia suusamekas: segadus ja selgusetus

Maakonna talispordimekas – Mõedaku suusabaasis kehtinud suusateenuste kirvehinnad kukkusid päevapealt, kui Virumaa Teataja toimuva vastu huvi tundis, küll aga püsib selgusetus suusabaasi tuleviku osas.

Mõedaku spordibaasis eilseni kehtinud hinnakiri tegi suusatajatele tuska, valgustatud suusarajal sõitmine maksis 150 krooni.

Nädala alguses Mõedaku valgustatud suusarajale läinud Paul (nimi muudetud) ehmatas, kui kuulis summast, mida peab maksma. “Helistasin ette, et pandaks tuled põlema. Kui kohale jõudsin ja teada sain, mis see maksab, olin šokis,” rääkis Paul. “150 krooni – see on röövimine. Minu jaoks on 25 krooni lagi.”

Paulil on toimuvat valus vaadata. “Nii kaotamegi Mõedaku…,” arutles ta.

Vald kutsub vaibale

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ütles, et vastavalt Mõedaku spordibaasi rentniku Jaan Loidiga sõlmitud üürilepingule ei saa vald jõuliselt tema ärisse sekkuda. Küll on aga vallal kinnistu kaasomanikuna õigus suusaradade kohta selgitusi nõuda.

“Kutsusime Loidi 15. detsembril vallavalitsuse istungile aru andma. Selleks ajaks olid meieni jõudnud kaebused põhjendamatult kõrgete hindade kohta,” rääkis Vassiljev.

Vassiljevi sõnul püüdis Loit istungil kalkuleerides põhjendada tavaraja kasutamise kõrget hinda – täiskasvanutel 50 ja lastel 40 krooni. Aga lõpuks nõustus pöörduma tagasi vana süsteemi juurde. Seega parkimistasu 25 krooni auto eest ja tasuta suusatamine.

“Esialgu võeti hinnakirjad maha, aga millegipärast on mees detsembri lõpus meelt muutnud,” nentis Vassiljev, lisades, et on kinnistu teise kaasomaniku, Rägavere vallaga, jõudnud otsusele ärimees taas välja kutsuda.

“Ei saa lubada, et inimesed, kes on aastaid käinud Mõedakul suusatamas, spordipaigast kõrge hinna pärast võõrduvad,” märkis Vassiljev.

Hind lasti vabaks

Jaan Loit ei soostunud eile hindade teemat ajaleheveergudel pikemalt kommenteerima. “Raputan endale tuhka pähe ja vabandan. Tänasest (eilsest-toim.) päevast saavad kõik siinseid teenuseid kasutada tasuta. Kas tasuta teenus on kvaliteetne, on iseasi,” ütles Loit. Ta lisas, et spordibaasi juurde seatakse üles kast, kuhu sportijad võivad panna raha vastavalt südametunnistusele.

Virumaa Teataja andmetel püüab Loit oma hinnapoliitikaga tõmmata tähelepanu spordibaasi saatusele ja väljendab muret baasi tuleviku pärast.

2002. aastal Mõedaku spordibaasi kümneks aastaks rendile saanud mittetulundusühingu eelkäija jättis omanikele maha veerand miljonit krooni võlgasid. “Viivised kruvisid peale, oli vaja midagi otsustada,” meenutas ühisomavalitsuse juht Urmas Tamm.

Mõedaku tulevikuga seotud küsimusi arutati mullu maavalitsuses. Tamme ütlusel kaaluti kolme varianti: kas võtavad baasi enda hallata mõlemad omavalitsused, maavalitsus või pannakse see müüki.

“Sõmeru ja Rägavere vald ütlesid, et pole Mõedakust huvitatud, samas, mida maavalitsuski sellega teeb, ja nii otsustati hakata müüki ette valmistama,” meenutas Tamm.

Maavalitsus tegi möödunud aasta lõpus ettepaneku esitada maakondliku tervisespordikeskuse kandidaadiks ja suunata ühtlasi riigi poolt kolmeks aastaks lubatud umbes kaks miljonit krooni finantseeringuid Vinni spordikeskusele.

VANA HIND:

Valgustatud rada (kella 17-20) 1-5 inimesele 150 krooni. Soodustusena (50% odavamalt) Viru suusa- ja rattamaratonil osalejatele sisaldas sooja teed, pesemisvõimalust ja tualeti kasutamist.

Margus Martin, Aivi Pargi

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.