VE: pilkepildid

Selgusid parimad poliitilised pilkepildid
10.02.2004 00:01Piret Jaaks, reporter

Eile pärastlõunal teatati avalikkusele parimad kuulsa Gori algatatud poliitkarikatuuri traditsiooni edasikandjad, kellest esikolmikusse pääsesid Eesti Päevalehe, Postimehe ja Eesti Ekspressi karikaturistid.

Eelhindamisele valitud 281 poliitkarikatuurist selgitas hindamiskomisjon omakorda välja veel parimatest parimad, kellest peapreemia anti Eesti Päevalehe karikaturistile Hillar Metsale.

 Mets võitu ei oodanud

Teisele kohale pretendeerinud pilapildid olid žürii sõnul niivõrd võrdsed, et need läksid jagamisele Postimehe karikaturisti Urmas Nemvaltsi ja Eesti Ekspressi Heiki Ernitsa vahel.

Hillar Metsa päevapoliitiliselt terav võidutöö kujutab kaht tuntud poliitikut, Juhan Partsi ja Kristiina Ojulandi, kellest viimane nendib valitsuskabineti ukse taga linnu jalgu vaadates murelikult: «Sul Juhan on tore kass, aga ega sa minu kägu pole näinud – puur on tühi.»

Hillar Mets.jpg:

Autor ise sõnas, et võitu ta tõepoolest ei oodanud, sest eelmisel tugevamate poliitkarikatuuride väljakuulutamisel 2001. aastal loeti ka parimaks just tema töö, mis kujutas Toompeal piketeerivaid pensionäre.

Võidutööd peab Mets heaks juhuste kokkulangemiseks. «Minu pildi peal oli juhuslikult kokku sattunud kaks karikatuuri jaoks väga olulist asja, seal olid kaks tipp-poliitikut ja kummagi koduloomad,» nentis Mets.

Nagu ka eelmine kord, pälvis teise koha Urmas Nemvalts, kelle Postimehes avaldatud pilapildid kujutasid žüriiliikme Eiki Bergi sõnul pehmemat ühiskonnakriitikat eestlase aadressil.

«Sealjuures Päevalehe ja Eesti Ekspressi karikatuurid on pigem allapoole vööd lajatavad ja ette juba väga kriitilised poliitiliste sündmuste osas,» lausus Berg.

Lemmik Juhan Parts

Samas osutus Eesti Ekpressi karikaturisti võidutööks just ühiskonnakriitiline pilkepilt «Igavesti kahtlustav», mis kujutab lustlikku seltskonda eurolaeval ja selle kõrval eestlase paati, kes loodab, et lõbusal seltskonnal laeval on jalad raudus.

Nagu alati, on esirinnas olnud poliitik lemmik-puremiskondiks nii rahvasuus kui kirjutajate-joonistajate hambus ning seega pole suur üllatus, et 2003. aastal enim karikeeritud ja ära tuntud poliitikuks osutus peaminister Juhan Parts 55 korraga.

Kuuldes oma uuest tiitlist, ütles Parts, et inimesed vajavad head nalja, sealhulgas karikatuure. «Huumor, heatahtlik iroonia ja satiir on pildis väljendatuna suurepärased vahendid poliitika seletamiseks,» kommenteeris ta pahameeleta.

Lisaks Partsile tuvastasid žüriiliikmed terve aasta karikatuuride hulgast Edgar Savisaare 39 korral ja 29 pildi pealt vaatas neile vastu Arnold Rüütel.

Kokku toodi eelhindamisel esile 281 karikatuuri, nende hulgast võis leida paljude Eesti väljaannete karikaturistide töid. Parimatest töödest pannakse kokku Eesti-tuurile minev rändnäitus.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.